Ruski liječnici kažu da su prvo posumnjali da je Navaljni otrovan, ali su poslije šest sati promijenili mišljenje

Vyacheslav Filippov/TASS/Profimedia

Ruski liječnici koji su prvi liječili kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, prvo su posumnjali da je otrovan, ali su poslije šest sati promijenili mišljenje kada su dobili rezultate laboratorijskih testova kojima nisu potvrđeni tragovi otrova u njegovu tijelu, rekao je jedan liječnik koji ga je liječio.

Aleksej Navaljni (44), je kolabirao na domaćem letu u Rusiji prošli mjesec. Sada je na liječenju u Njemačkoj.

Njemački liječnici kazali su da je otrovan bojnim otrovom novičokom, optužujući za to Moskvu, što ona odbacuje.

Glavni toksikolog sibirske bolnice u kojoj je Navaljni prvo liječen, Aleksandar Sabaev, rekao je da je prvo posumnjao u trovanje i da su ga liječili u skladu s time.



Navaljni je bio stavljen na respirator i u induciranu komu te je dobio atropin, rekao je Sabaev.

To je u skladu s uobičajenom procedurom za žrtve novičoka, rekao je bolnički izvor upoznat s njemačkim rezultatima.

No Sabaev je rekao da su rezultati ruskog testiranja pokazali da Navaljni nije bio otrovan. Sada smatra da on boluje od nekog teškog metaboličkog sindroma.

“Kao toksikolog sam siguran. Nije bilo novičoka” u tom slučaju, rekao je Sabaev.

Hitna pomoć koju je Navaljni dobio pomogla je da mu se spasi život, kazala su dva bolnička izvora, kao i pilotova odluka da hitno sleti u Omsk kada je kolabirao u zrakoplovu kojim se vraćao u Moskvu.

Sabaev je rekao da su mu liječnici dali tri miligrama atropina jer je imao problem s plućima.

Novičok izaziva niz zdravstvenih problema, uključujući usporavanje srčanog ritma, nakupljanje tekućine u plućima i trajno oštećenje živaca po cijelom tijelu. Atropin je jedan od prvih lijekova koji se daje u takvim slučajevima.

Sabaev smatra da je Navaljni imao neku vrstu metaboličkog poremećaja, jer mu je razina šećera u krvi bila četiri puta viša od normalne i imao je problema s gušteračom.

Drugi bolnički izvori u Omsku osporavaju tu dijagnozu.

Doktor Peter Chai, liječnik hitne medicine u bolnici “Brigham and Women’s Hospital” u Bostonu i docent na Medicinskom fakultetu na Harvardu, rekao je da bi ruski liječnici teško mogli postaviti dijagnozu trovanja novičokom tako brzo, na samom početku liječenja.

“Za potvrdu testiranjem treba vremena i složene analitičke tehnike. To je jako precizan proces i mislim da bi bilo preuranjeno u to posumnjati”, rekao je.

U slučaju trovanja ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri 2018. u Engleskoj, tragovi novičoka pronađeni su posvuda. Razbolio se jedan policajac, a Dawn Sturgess umrla je pošto se kontaminirala.

Sabaev je napomenuo da ruski liječnici koji su liječili Navaljnog nisu imali simptome trovanja. “Svi su živi i dobro”, rekao je.

Komentari