Ruski agenti u akciji: U Češkoj digli skladište oružja u zrak, u Engleskoj pokušali otrovati špijunskog prebjega…

Kada su sredinom prošlog mjeseca češke vlasti odlučile protjerati osamnaestero ruskih diplomata, a u znak solidarnosti susjedna Slovačka još troje, činilo se da je riječ o još jednom špijunskom skandalu koji će završiti kontranapadom – Rusija je izbacila dvadesetero Čeha.

No, kako se situacija dalje razvijala, postalo je jasno da svjedočimo ozbiljnom špijunskom trileru. Otkriveno je da su protjerani Rusi dignuli u zrak skladište oružja prije sedam godina te da su glavni sumnjivci dvojica čija su se lica prije nekoliko godina pojavljivala u drugom slučaju, atentatu u Britaniji.

Rusija optužila Češku za kršenje međunarodnih vojnih sporazuma

U skladištu s 50 tona streljiva kod sela Vrbetice na istoku Češke 16. listopada 2014. odjeknula je razorna eksplozija u kojoj je poginulo dvoje ljudi. Skladištem se koristila Imex grupa, privatna češka tvrtka za trgovinu oružjem. Streljivo je navodno letjelo gotovo kilometar u zrak pa su stanovnici obližnjih naselja morali biti evakuirani. Meci su frcali na sve strane i pirotehničari danima nisu mogli prići skladištu.

Druga velika eksplozija dogodila se 3. prosinca 2014. u dva kilometra udaljenom skladištu, u istom vojnom kompleksu čije nekretnine češka vojska iznajmljuje privatnim tvrtkama. Sanacija područja trajala je šest godina, do listopada 2020. A onda je, sredinom prošlog mjeseca, češka vlada za havariju senzacionalno optužila tajne agente iz Rusije. Slijedila je diplomatska eksplozija, koja je u nekoliko dana razorila odnose Češke i Rusije.



Na 18 protjeranih ruskih diplomata Moskva je odgovorila protjerivanjem dvadeset čeških. Ruski šef diplomacije odbacio je sve optužbe i osumnjičio Češku za kršenje međunarodnih vojnih sporazuma – među ostalim, za skladištenje i transfer protupješačkih mina.

Ruska diplomatska misija u Pragu bila je donedavno najveća u Češkoj Republici – sa 135 diplomata i pomoćnog osoblja, navodno brojnija čak i od američke. Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, BBC je objavio da je zdanje u Ulici Borisa Njemcova formalno bilo veleposlanstvo, a neformalno ruski centar za špijunske operacije u regiji.

Eksplozije su se dogodile u godini u kojoj je počeo rat u Ukrajini. Češki istražitelji tvrde da su u njih umiješani agenti ruske obavještajne službe GRU – točnije, pripadnici specijalne jedinice 29155, koju zapadne države sumnjiče za niz destabilizacijskih aktivnosti na području Europske unije – među ostalim i za atentate.

Uz Češku Rusiju optužila i Bugarska

Dok su se ruske vlasti branile tvrdnjama da je riječ o lažnim informacijama i pritisku iza kojeg stoji SAD, javno tužiteljstvo Bugarske također je osumnjičilo ruske tajne službe za niz eksplozija u vojnim skladištima u prošlom desetljeću, kao i za veze između tih incidenata i pokušaja trovanja bugarskog trgovca oružjem Emiliana Gebreva, koji je dio streljiva navodno držao u uništenim češkim skladištima.

Afera je dobila crtu bizarnosti nakon što je objavljeno da kao zagonetne tajne agente Češka sumnjiči dvojac Aleksandar Petrov – Ruslan Baširov. Sad već najpoznatiji na svijetu tandem tajnih agenata Velika Britanija optužuje za katastrofalan pokušaj trovanja špijunskog prebjega Sergeja Skripalja u Salisburyju, koje su špijun i njegova kći preživjeli, ali su bojnim otrovom ubijene ili teško otrovane slučajne žrtve, piše HRT.

Ruske vlasti sve optužbe niječu

Baširov i Petrov u Češkoj su boravili četiri godine prije Salisburyja. Osobe poznate kao Petrov i Baširov dale su nakon skandala u Salisburyju sad već legendarni intervju ruskom propagandnom kanalu RT u kojem su se predstavile kao obični turisti. Čudan razgovor u kojem muškarci o kojima ne postoji nikakav trag na internetu objašnjavaju da su u engleski gradić došli razgledavati navodno svjetske znamenitosti, nabrajajući podatke poput visine tornjeva – nakon čega su ponovno netragom nestali – u dijelu ruske javnosti shvaćen je kao dokaz da gospoda definitivno jesu tajni agenti.

U satiričnoj sferi interneta Baširov i Petrov postali su poput likova iz viceva za ismijavanje režima, no češki dopisnik iz Moskve smatra da sve sada pokušava radikalizirati i Kremlj.

Niz analitičara počeo je demistificirati ruske tajne službe, čije pojedine zaposlenike navodno karakteriziraju iznenađujuća šeprtljavost i ostavljanje tragova u eri suvremenih informacijskih tehnologija. Ruske vlasti sve optužbe odlučno niječu i ismijavaju, a Baširovu i Petrovu još od neslavnog intervjua 2018. gubi se trag.

Komentari