Ruski agent se izlajao? Navaljnog pokušali ubiti novičkom postavljenim u gaće

Aleksej Navaljni Foto: profimedia

Ruski tajni agent otkrio je kako je smrtonosni bojni otrov Novičok postavljen u donje rublje opozicijskog vođe Alekseja Navaljnog kako bi ga se otkrilo. 

Eliminiranje protivnika

Ove šokantne detalje otkrio je CNN u suradnji s istraživačkim novinarima Bellingcata. Prema njihovom saznanju, ruske tajne službe truju političke protivnike, a u tome sudjeluju pripadnici elitnog odjela namjenjenog za elimiranje protivnika bojnim otrovima.

Agent koji se predstavio kao Konstantin Kudrijavtsev sve je objasnio u telefonskom razgovoru. Mislio je da se radi o “debriefingu”, da nakon obavljene misije razgovara sa svojim nadređenima. No zapravo je razgovarao s Navaljnim.

U tijeku razgovora je otkrio kako su i drugi agenti bili uključeni u pokušaj ubojstva ruskog političara koji je jedva preživio napad u kolovozu ove godine.



Istraga Bellingcata i CNN-a razotkrila je oko šest od deset agenata ruske tajne službe FSB, koji su više od tri godine pratile Navaljnog.

Navaljni, koji se i dalje oporavlja od pokušaja trovanja na tajnoj lokaciji u Njemačkoj, lažno se predstavio kao visoki dužnosnik Nacionalnog sigurnosnog vijeća koji radi na analizi akcije trovanja. Navaljni se koristio posebnim softverom kojim je prikrio svoj telefonski broj.

Agent mu je povjerovao, a Navaljni mu je, brzo, agresivno i uvjerljivo kazao kako zahtijeva kratko i jasno objašnjenje zašto je akcija ubojstva propala.

Kudrijatsvev je cijelu akciju objašnjavao čak 45 minuta u kojima je nedvojbeno potvrdio vezu između trovanja i FSB-a. Bio je sumnjičav zbog razgovora preko nezaštićene linije, no ipak je rekao kako je otrov postavljen u Navaljnijevo donje rublje s unutarnje strane. Toksikolozi su potvrdili su da se Novičok tako može apsorbirati u organizam kada se žrtva počne znojiti, prenose Vijesti.hr. 

Komentari