Ruski admiral: Hipersonična ruska raketa pati od ‘dječjih bolesti’

Ruski admiral i zapovjednik ruske mornarice Nikolaj Jevmenov u intervjuu za RIA Novosti opisao je razvojni status hipersonične krstareće rakete 3M22 Cirkon, kao fazu “dječjih bolesti”. Jevmenov nije precizirao koji problemi s raketom predstavljaju te dječje bolesti i koliko oni utječu na raspored njezina uvođenja u službu ruske mornarice.

Rekao je jedino to da će Cirkon ući u službu ruske mornarice u “narednim godinama”.

Plovilo koje bi trebalo obaviti testiranje Cirkona, isto tako prema riječima admirala Jevmenova, najvjerojatnije bi mogla biti frigata Admiral Gorškov, s koje su već uspješno testirane krstareće rakete Kalibr (podzvučna krstareća raketa za kopnene ciljeve) i Oniks (nadzvučna protubrodska krstareća raketa).

Što se samog Cirkona tiče, malo toga zapravo je javnosti poznato o samim sposobnostima te rakete. U veljači 2019. godine ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je njezina maksimalna krstareća brzina devet puta brža od brzine zvuka i da joj je domet oko 1000 kilometara.



Ruski mediji uglavnom pišu da je riječ o hipersoničnoj rakete i takozvanom “jahaču valova” (waverider), što je odlika dizajna u kojem hipersonična raketa koristi vlastite nadzvučne udarne valove tijekom leta za uzgon i stabilnost.

Hipersonične rakete i druge hipersonične letjelice obično koriste konvencionalne raketne motore kao pogon do određene brzine i visine leta, nakon čega pogon preuzima zračni motor visoke brzine okretaja poput takozvanog scramjeta.

Postoje i nepotvrđeni izvještaji da Cirkon možda ima razne inovativne značajke, poput takozvanog plazma stealtha, odnosno sustava koji oko dijela ili čitave rakete kreira oblak ioniziranih čestica koje upijaju radarske zrake, piše Zimo.hr.

Komentari