Ruske vlasti vratile su Dodikovu ikonu veleposlanstvu BiH, ali i dalje se ne zna je li ukradena

Screenshot

Ruske vlasti predale su veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Moskvi ikonu što ju je predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu a nakon toga se otvorio niz pitanja o njezinom podrijetlu, prenijeli su u četvrtak mediji u BiH.

Veleposlanik BiH u Rusiji Željko Samadžija kazao je kako će u narednim danima biti organizirano prebacivanje ikone u BiH diplomatskim kanalima.

“Poklon ikona se putem veleposlanstva vraća poklonodavcu kako bi se provele potrebne provjere. Mi dalje nemamo što komentirati”, kazao je veleposlanik Samardžija za televiziju N1.

Pojasnio je kako je veleposlanstvo u ovom slučaju samo posrednik, a nitko iz njega nije bio uključen u nabavku sporne ikone.



Ikonu s likom svetog Nikole, navodno pozlaćenu i staru 300 godina, Dodik je Lavrovu uručio tijekom njegova službenog posjeta BiH 14. prosinca.

Mediji bliski Dodiku dali su veliku pozornost tom činu objavivši i fotografiju poleđine ikone na kojoj je pečat u vosku koji dokazuje da je ona kao umjetnina registrirana u Ukrajni. Iz Dodikovih su krugova plasirali informaciju kako je ta ikona “pronađena u Lugansku” dijelu Ukrajine koji je pod nadzorom proruskih separatista.

Nakon što je izbio skandal jer nitko nije ponudio pojašnjenje otkuda ikona kod Dodika, Ukrajina je uputila diolomatsku notu BiH tražeći dodatne informacije.

Sam Dodik o skandalu se nije oglašavao punih sedam dana da bi nakon toga iz njegova ureda medijima ponudili tvrdnju da ona nije ukradena nago je obiteljsko vlasništvo. O tome kako je ikona zapravo dospjela u BiH nisu kazali ništa.

To je pojašnjenje samo potaknulo dodatna pitanja koja su opet ostala bez odgovora no zato su iz Dodikova ureda u četvrtak poslali diplomatsku notu veleposlanstvu Ukrajine tražeći da ta zemlja dokaže da je ikona njezino vlasništvo odnosno kulturno dobro.

“Ukoliko Ukrajine posjeduje dokaze da je riječ o ikoni koja je dio ukrajinske kulturne, vjerske i povijesne baštine molimo da veleposlanstvo informira kome je i u kojem trenutku pripadala predmetna ikona, da li je otuđena, od koga, kada i gdje, kao i nalazi li se na bilo kojoj listi otuđenih predmeta koje Ukrajina potražuje”, stoji u Dodikovoj noti.

Komentari