Ruska strategija za post korona svijet: Formirati koaliciju nezapadnih zemalja, sukobi velikih sila nisu isključeni kao ni nuklearni rat

wiki

“Pandemija koronavirusa nije pomirila ni smirila odnose među vodećim silama i državama, nego je doprinijela jačanju konkurencije u odnosima među tim zemljama koji su ionako bremenit problemima i mogu izazvati sukobe globalnih razmjera”, kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov u svom referatu “Zaštita mira, planete, sloboda izbora za sve zemlje – nove ideje za vanjsku politiku Rusije”, piše Euractiv.

Rjabkov je naglasio kako pandemija Covida-19 nije dovela do potrebnog zbližavanja, nego upravo obratno, pojačala se mogućnost novih međunarodnih sukoba, s učešćem velikih sila, pa čak i mogućnost sukoba među globalnim silama. Sergej Rjabkov napominje kako nije minula ni opasnost od izbijanja nuklearnog rata. Rusija je tko razradila svoju novu strategiju za vrijeme koje dolazi nakon pandemije te najavljuje okupljanje oko sebe svih “nezapadnih” zemalja, a potom kada ta koalicija ojača kreće i na privlačenje zapadnih zemalja. Ambiciozno.

Rjabkov smatra da će posljedice korone te ekonomski pad i recesija prouzročiti i dovesti do stvaranja novog svjetskog poretka koji dolazi nakon smjene starog. Uvjeren je da dolaze velike globalne promjene.

“Nakon pandemije, ojačat će borba velikih sila za liderstvo u svijet”, kaže Rjabkov te ističe da bi Rusija trebala zauzeti poziciju “zaštitnika mira na svijetu” te se pozicionirati kao jamac “suvereniteta manjih država”, odnosno da se državama ne nameću razne asocijacije i putevi razvoja koji im ne odgovaraju ili ih ne žele, nego da same odluče o svom razvoju i svom suverenitetu.



“Bez bilo čijeg hegemonizma”, kako kaže Rjabkov. No, sastavljači referata Rusiju vidi kao predvodnicu tih “nezapadnih” država. U tome očito Rusija vidi svoju šansu kao konkurenta Zapadu u borbi za dominaciju, doduše preko poruke o samostalnom izboru razvoja svake pojedine zemlje, odnosno – zaštite političkih, kulturnih, civilizacijskih razlika, suvereniteta država i samostalnog izbora svog razvoja i političkog odabira.

Nova politika zaštite mira trebala bi se razvijati postepeno, u perspektivi za nekih 10-15 godina, kako kaže politolog Sergej Karaganov, jedan od autora projekta. On smatra da će Zapad negativno reagirati na ove prijedloge, što će samo pridonijeti popularizaciji projekta u nezapadnim državama. Rusija tu, kako kaže Karganov za list RBK, računa na:

  • arapske zemlje
  • članice BRICS-a
  • članice ASEAN-a,
  • Japan, Južnu Koreju, Tursku i Kinu,

a kada se “koalicija za mir i Zemlju”, stvori i ojača, !može početi s privlačenje Zapadnih zemalja“.

Naime, rečeno je da Rusija mora obuzdavati Zapad, jer kada je Rusija u 90-ima de facto odustala od politike obuzdavanja dogodili su se napadi na Srbiju, Irak i Libiju, kažu sastavljači referata.

Zato treba potpisati sporazume sa SAD-om o smanjenju strateškog ofenzivnog naoružanja.

Treća stavka nove ruske strategije je kako kaže Rjabkov i borba za ekologiju i očuvanje okoliša.

Na tom tragu je nedavno i bivši premijer Rusije, a sada potpredsjednik ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev, kazao kako će nakon pandemije doći do novog preustroja svijeta te kako Rusija predvodi inicijativu velikog summita šefova država članica UN-ovog Vijeća sigurnosti. “Takav je sastanak neophodan”, mišljenja je Medvedev.

On je nadalje kazao kako će demokracija, bez sumnje, opstati, ali, po njemu to će biti demokracija koja je prošla kroz iskušenja i breme pandemije.

Medvedev je siguran da će svijet nakon pandemije korone biti drugačiji i donijeti promjene u našim spoznajama o demokraciji.

Demokracija po njemu nije “sveto pismo”, nešto što je vječno i zauvijek dato. – Nisu to samo klasični kanoni, to je stalni razvoj, kaže Medvedev i smatra da je pred politolozima obiman posao da sagledaju sve posljedice pandemije na politički i društveni život. On je uvjeren da će trebati dosta vremena da se svijet vrati na principe aktivnog globalizma.

Osim toga napomenuo je da sumnja i u skori povratak Schengena, smatrajući da se doći do daljnjeg zatvaranja u nacionalne granice, piše Euractiv.

Komentari