Ruska policija želi ispitati Navaljnog u Njemačkoj

profimedia

Ruska policija priopćila je u srijedu da želi ispitati ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog u Njemačkoj, koji je, tvrdi Berlin, otrovan nervnim otrovom, što Moskva ocjenjuje proturuskim i neutemeljenim optužbama.

Rusija je sve dosad odbijala pozive Zapada da provede istragu, unatoč prijetnji sankcijama.

Odjel za promet ruskog ministarstva unutarnjih poslova objavio je pak da će od Njemačke zatražiti da “ruski istražitelji sudjeluju u njemačkoj istrazi” u slučaju Navaljni i da mu “mogu postaviti pitanja” jer se Navaljni u ponedjeljak probudio iz kome.

To tijelo je zaduženo za ‘predistragu’ za koju kaže da je rutinska, jer je najvećem političkom protivniku Kremlja pozlilo tijekom leta zrakoplovom. Moskva ipak misli da ništa ne upućuje na počinjenje kaznenog djela.



Oporbeni prvak, hospitaliziran u Njemačkoj, otrovan je, tvrde njegovi pristaše, 20. kolovoza dok je bio u Sibiru radi istrage o korupciji prije lokalnih izbora 13. rujna.

Rusija je već ranije zatražila da Berlin preda sve dokumente o ruskom oporbenom čelniku, napose nalaze njemačkog vojnog laboratorija koji je u tijelu Navaljnog pronašao otrov tipa “novičoka”, vojnog nervnog otrova koji je proizveden u Sovjetskom Savezu.

Ruske vlasti tvrde da njihove analize provedene tijekom hospitalizacije Navaljnog u Omsku (Sibir), prije njegova premještaja u Njemačku, nisu otkrile nikakvu otrovnu tvar.

One su više puta dovodile u pitanje točnost njemačkih informacija.

“Ne može biti riječ o kriminalnoj proceduri (u Rusiji) na temelju analiza koje je provela njemačka strana, tim više što su napravljene u (njemačkom) vojnom laboratoriju”, rekao je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Državno odvjetništvo u Berlinu priopćilo je u petak da je primilo naputak da odgovori na “zahtjev (Moskve) za pravnu pomoć”, pa i slanjem informacija o zdravstvenom stanju Navaljnog, ako on za to dade svoj pristanak.

Moskva je usto optužila njemačku vladu da slučaj Navaljni koristi kako bi “narušila ugled” Rusije i upozorila da će odbijanje Berlina da ispuni njezin zahtjev za pristup dokumentima smatrati “grubom i neprijateljskom provokacijom”.

Posljednjih godina otrovano je nekoliko protivnika Kremlja i predstavnika oporbe. Rusija je svaki put odbijala optužbe a zapadne sile su rekle da posjeduju nepobitne dokaze.

Aleksej Navaljni je posljednjih godina objavljivao istrage o korupciji ruskih elita i okružja predsjednika Vladimira Putina.

Komentari