Ruska nuklearna podmornica iznenadno izronila kraj Aljaske, američka vojska odmah upalila alarm

Ruska pacifička flota tvrdi da je izranjanje ruske nuklearne podmornice Omsk u Beringovom moru kraj Aljaske bilo rutinsko, iako se radi o događaju koji je na noge digao američku vojsku, piše portal The Drive.

Naime, Associated Press u četvrtak je izvijestio da je nepoznato rusko plovilo iz nepoznatog razloga izronilo u međunarodnim vodama u blizini Aljaske. Kako se ispostavilo, radilo se o nuklearnoj podmornici Omsk, klase Osacr II

Sjeverno zapovjedništvo SAD-a (NORTHCOM) objavilo je da pozorno nadgleda aktivnosti ruske podmornice, kazao je glasnogovornik Bill Lewis, prenosi Newsweek.

 



Vojni stručnjak Aron Amick kazao je za portal The Drive da ako je podmornica izronila, a nema nikakvu vrstu kvara, da se radi o jasnom signalu da se ruske snage kreću u blizini američkih voda.

Nuklearna podmornica Omsk, klase Oscar II, sudjeluje u jednoj od najvećih ruskih pomorskih vježbi koja je vezana za sve veće vojne aktivnosti Rusije u strateškom dijelu Arktičkog pojasa.

Ova podmornica je izrađena 1989. godine, a na dužnosti u ruskoj Pacifičkoj floti je od 10. svibnja 1993. godine, a prošle godine je dovršen proces njene modernizacije.

Može razviti brzinu od 30 čvorova, zaroniti na dubinu od 500 metara, a njome upravlja posada od 130 članova, prenosi JL.

Komentari