RUSIJA SLAVI POBJEDU NAD NACISTIMA Putin: Ujedinjena, Rusija je nepobjediva!

Twitter

Ujedinjena, Rusija je “nepobjediva”, rekao je predsjednik Vladimir Putin u subotu u Moskvi o 75. godišnjici kraja Drugog svjetskog na svečanosti skromnoj zbog pandemije covida-19.

“Znamo i čvrsto smo uvjereni da smo nepobjedivi kada smo ujedinjeni”, rekao je Putin ispred zidina Kremlja pred spomenikom neznanom junaku u kratkom govoru u slavu pobjede nad nacističkom Njemačkom što je nazvao “svetim” danom za Ruse.

Šef ruske države nije ni u čemu izravno aludirao na pandemiju koja ga je prisilila da odustane od tradicionalne vojne parade kojoj su trebali prisustvovati stranci čelnici i što bi Rusiji bila prilika da pokaže svoju novu geopolitičku moć.

Putin je još jednom obećao i pritom ne spominjući koronavirus, da će zemlja naknadno na “primjeren način” obilježiti pobjedu nad nacistima.



Odao je počast 27 milijuna sovjetskih državljana poginulih u Drugom svjetskom ratu te ratnim veteranima.

“Spasili su domovinu i život generacija koje su slijedile, oslobodili su Europu, branili svijet”, rekao je.

“Naši veterani borili su se za život protiv smrti, njihova solidarnost i odlučnost ostat će nam zauvijek uzor”.

“Klanjamo se u čast onih koji se nisu vratili iz rata”, rekao je Putin i pozvao na minutu šutnju u njihovu slavu.

Putin je ranije kleknuo i položio vijeće ispred Vječne vatre, spomenika neznanom vojniku pred crvenim zidinama Kremlja, a vojnici u njegovoj pratnji održavali su fizički razmak.

Ruski predsjednik radi u svojoj rezidenciji u predgrađu Moskve već nekoliko tjedana otkako su na snazi mjere izolacije zbog pandemije.

Svečanost su obilježili samo pripadnici ratnog zrakoplovstva, desetak borbenih, izviđačkih i opskrbnih aviona i helikoptera koji su nadlijetali Moskvu.

Na nebu iznad Crvenog trga eksadrila je obojenim dimom iscrtala bijelo-plavo-crvenu rusku zastavu.

Komentari