Rusija pokrenula istragu protiv odvjetnice Navaljnog

Aleksej Navaljni Foto: profimedia

Ruske vlasti su otvorile istragu protiv odvjetnice Alekseja Navaljnog zbog optužbe za ometanja posjeda, doznaje se u petak iz službenog priopćenja.

Navaljni je ranije danas rekao da je Ljubov Sobol, istaknuta ruska oporbena političarka, odvedena u pritvor nakon što je policija pretražila njezin dom u Moskvi.

Sobol je odvjetnica u timu Navaljnog koji pokušava razotkriti korupciju u redovima visokih ruskih dužnosnika. Njezine video uratke na YouTube kanalu prati na tisuće gledatelja. BBC ju je prošle godine proglasio jednom među 100 najutjecajnijih žena na svijetu.

Glavna ruska istražna agencija je u priopćenju pojasnila da je Sobol optužena za nasilni upad u jednu obiteljsku kuću u Moskvi početkom tjedna.



Suradnici Navaljnog tvrde da je Sobol htjela razgovarati s osobom koju Navaljni optužuje za pokušaj trovanja nervnim otrovom novičokom te da iza plaćenog tima ubojica stoji država.

Sobol je samo pozvonila, rekao je Navaljni, dok Istražni odbor tvrdi da je “Sobol, nakon što su se vrata otvorila, gurnula u stranu vlasnicu kuće i na silu ušla u stan”.

Sobol se suočava s optužnicom koja je može poslati u zatvor do dvije godine.

“Kada pozvonite na vrata ubojice, onda vama razbiju vrata i privedu vas na ispitivanje”, napisao je Navaljnji na svojoj internetskoj stranici. On čvrsto vjeruje da je u pokušaju njegove likvidacije prije pet mjeseci sudjelovala agencija za nacionalnu sigurnost (FSB).

Sobol, 33, pokušala se kandidirati za gradsko vijeće Moskve, no onemogućeno joj je da podnese kandidaturu, što je izazvalo masovno prosvjede.

Navaljni, (44), iznenada se teško razbolio 20. kolovoza na letu iz sibirskog grada Tomska za Moskvu. Nakon što je dva dana proveo u bolnici u Omsku, u Sibiru, hitno je evakuiran u Berlin.

Laboratoriji u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj su potvrdili da je otrovan novičokom, nervnim otrovom razvijenim u nekadašnjem Sovjetskom savezu. Rusija odbacuje optužbe na svoj račun.

Komentari