RUSIJA ODGOVORILA NA ‘NEPRIJATELJSKE POTEZE’ Proširili popis Europljana kojima zabranjuje ulazak u zemlju

Pedja Milosavljevic / CROPIX

Ministarstvo vanjskih poslova nije navelo nikakav razlog za tu odluku koja je donesena u vrijeme porasta europskih kritika zbog navodnog trovanja ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog.

“Više smo puta upozorili Europsku uniju na destruktivnu stranu njezina ponašanja”, kaže rusko ministarstvo vanjskih poslova u svom priopćenju te dodaje da je popis pojedinaca i europskih organizacija kojima je zabranjen pristup u Rusiju proširen kako bi bio “jednak” popisu koji je sastavio EU.

“Ako EU ustraje u svom konfliktnom pristupu, zadržavamo pravo da odgovorimo primjerenim mjerama”, navodi ruski ministar vanjskih poslova u priopćenju.

Njemačka najavila mjere protiv Rusije

Glasnogovornica MVP-a Marija Zaharova u srijedu je osudila “kampanju dezinformacija u pogledu ruskog državljanina Navaljnog koju su orkestrirale zapadne zemlje, njihovi čelnici, njihovi službeni predstavnici”.

“Takvu retoriku jednostavno smatramo neprihvatljivom. Nema nikakvih dokaza protiv Rusije”, rekla je Zaharova koja nije povukla nikakvu vezu između sankcija i navodnog trovanja Navaljnog.

Šef europske diplomacije Josep Borrell nedavno je spomenuo mogućnost donošenja “Navaljnijeva zakona” koji bi bio sredstvo mogućih sankcija.

I Njemačka je najavila mogućnost kaznenih mjera protiv Rusije.

Navaljni otrovan novičokom

Članice EU-a pozvale su Rusiju da rasvijetli događaj koji smatraju pokušajem ubojstva, no Moskva to odbija i ocjenjuje da nema nikakva pokazatelja da je počinjen zločin.

Njemačka je identificirala nervni agens novičok kao sredstvo kojim je pokušano ubojstvo Navaljnog. Taj otrov bio je proizveden u bivšem Sovjetskom Savezu u vojne svrhe.

Moskva je odbacila “neutemeljene optužbe” te s druge strane optužuje Njemačku da ova odbija dati na uvid medicinsku dokumentaciju Navaljnog.

Navaljni je nakon trovanja prevezen u berlinsku bolnicu gdje su liječnici ustanovili trovanje novičokom, a što su potvrdili laboratoriji u još dvije europske zemlje.

Komentari