Rusija izlazi iz još jednog sporazuma o globalnoj sigurnosti. Upravo pred Bidenovu inauguraciju

Rusija će idućih dana objaviti da se povlači iz sporazuma Otvoreno nebo koji omogućuje nadzorne letove iznad zemalja potpisnica tog ugovora, piše u petak list Kommersant pozivajući se na na neimenovane službene izvore.

Rusija će se povući iz ugovora šest mjeseci pošto obavijesti druge članice, osim u slučaju da se u međuvremenu predomisli, piše Kommersant

Otvoreno nebo omogućuje provjeru vojnih kretanja i mjere ograničenja oružja zemalja potpisnica nadzornim letovima, a američki predsjednik Donald Trump odlučio ga je napustiti u studenome optuživši Rusiju da ga krši, što Moskva niječe.

Rusija je izrazila zabrinutost da bi Sjedinjene Države, unatoč povlačenju, mogle i dalje imati pristup obavještajnim podacima o preletima koje prikupljaju američke saveznice, potpisnice ugovora.



Moskva je pokušavala od drugih država članica dobiti jamstva da obavještajne podatke neće dijeliti s Washingtonom, ali je one u to nisu uvjerile, piše Kommersant.

Objava ruskog povlačenja iz Otvorenog neba mogla bi se dogoditi uoči inauguracije novog američkog predsjednika Joea Bidena 20. siječnja.

Novi START, posljednji sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja sklopljen između Moskve i Washingtona, istječe u veljači.

Biden je najavio da ga želi obnoviti, no nejasno je na koje razdoblje.

Komentari