Rusija isporučuje svoje cjepivo Sputnik V Mađarskoj

Ilustracija Foto: Profimedia

Rusija je s Mađarskom sklopila ugovor za opskrbu Mađarske cjepivom protiv covida-19 Sputnik V, izjavio je u petak ministar zdravstva Ruske Federacije Mihail Muraško nakon sastanka s mađarskim ministrom vanjskih poslova i vanjske trgovine Péterom Szijjártóm, izvještavaju ruski mediji.

“Ruski fond za izravna ulaganja i mađarska strana potpisali su ugovor o isporuci cjepiva u Mađarsku”, rekao je ruski ministar.

Szijjártó je pak, kako se prenosi, rekao da će Sputnik V biti isporučen Mađarskoj u tri faze.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo obavijestiti vas da smo danas zaključili sporazum prema kojem će Rusija isporučivati ​​cjepiva Mađarskoj u tri faze”, rekao je Szijjártó.



Mađarska je postala prva zemlja u Europskoj uniji koja je dala preliminarno odobrenje za rusko cjepivo protiv koronavirusa Sputnik V.

U četvrtak je šef kabineta premijera Viktora Orbana potvrdio da su i rusko i cjepivo Oxford-AstraZeneca dobili zeleno svjetlo zdravstvenih vlasti.

Kako izvještava BBC, mađarski zdravstveni službenici razgovaraju i s kineskim vlastima o odobrenju i isporuci milijun doza cjepiva Sinopharm, koje se već upotrebljava u Srbiji.

Sinopharm, kineska državna tvrtka, objavila je prošlog mjeseca da su tri faze ispitivanja njenog cjepiva pokazala 79-postotnu učinkovitost, nižu od cjepiva Pfizera i Moderne.

No, mađarski premijer rekao je da jedini način na koji država može zadovoljiti potražnju za cijepljenjem, s obzirom na “frustrirajuće” sporo isporuku cjepiva Pfizer-BioNTecha, kupnja od Rusije i Kine, prenosi BBC.

Komentari