Rusija ima dnevni rekord novih slučajeva s gotovo 22.000 novozaraženih

Rusija je ponedjeljak imala novi dnevni rekord novozaraženih covidom-19 s gotovo 22.000 slučajeva, a Moskva je premašila najveći broj zaraženih iz svibnja. 

Ruske vlasti dosad su isključivale karantenu velikih razmjera i ocijenile su štetnima za gospodarstvo mjere poput onih kakve su bile uvedene  proljetos.

U ponedjeljak u Rusiji ima 21.798 novozaraženih ili gotovo dvostruko više od vrhunca s 11.607 slučajeva u svibnju.

U Moskvi, epicentru epidemije ima 6897 novozaraženih tijekom posljednja 24 sata, više od rekordnih 6703 sedmoga svibnja.

U zemlji je umrlo 256 oboljelih, čime je njihov ukupan broj 30.793. Rusija ubrojava samo smrtne ishode kojih je  primarni uzrok covid-19, a brojne druge zemlje ubrajaju sve umrle pacijente koji su bili pozitivni na testiranju.

Rusija, posebice Moskva, uvele su u proljeće jako stroge mjere ograničenja radi zaustavljanja epidemije. U jesen je ta opcija odbačena. U svrhu zaštite gospodarstva, moskovske vlasti su se odlučile za ciljane mjere poput savjetovane karantene za starije od 65 godina, škole na daljinu od 6. razreda nadalje i obvezu tvrtki da im 30 posto djelatnika radi od kuće.

Ruski predsjednik Vladimir Putin se od kraja listopada zauzima za  “ciljane i opravdane mjere maksimalne zaštite sigurnosti ljudi, uz zadržavanje aktivnosti poduzeća”.

Komentari