RUKA SPASA ZA UGOSTITELJE Vlasti će gradski prostor pretvoriti u ogromni kafić na otvorenom

Jedna od baltičkih prijestolnica najavila je planove da se javni gradski prostor pretvori u jedan ogromni kafić na otvorenom tako što će gradske vlasti bez ikakve naknade velik dio javnog prostora ustupiti ugostiteljskim objektima, restoranima i kafićima, najteže pogođenima u gospodarskoj krizi izazvanoj epidemijom koronavirusa i mjerama ograničenja kretanja.

Riječ je o litavskom glavnom gradu Vilniusu u kojemu su još uvijek, kao i u velikom ostatku Europe, na snazi mjere socijalnog distanciranja.

U Litvi je od početka epidemije registrirano 1.344 slučajeva koronavirusa, te 44 umrlih osoba. Od idućega tjedna ponovno će biti otvoreni kafići i restorani koji posjeduju terasu, frizerski saloni i gotovo svi dućani u sklopu izlazne strategije nakon karantene uvedene zbog širenja koronavirusa.

Tamošnje ministarstvo zdravstva nametnulo je stroge mjere socijalnog distanciranja i zdravstvene sigurnosti. Trgovine moraju ograničiti broj kupaca, nošenje maski ostaje obvezno na svim javnim mjestima, a stolovi u kafićima i restoranima moraju biti udaljeni najmanje dva metra.



Glavni grad Vilnius dao je mogućnost ugostiteljima da besplatno postavljaju stolove na javnim površinama kako bi radili svoj posao nesmetano, a u isto vrijeme poštivali mjere koje su propisane.

Vlasnici lokala oduševljeno su prihvatili i pozdravili ponudu gradonačelnika, a više od 160 obrtnika se prijavilo gradu za korištenje pristora, piše Jutarnji list.

Komentari