Roma Lives Matter: Europski pandan ili sasvim drugačije okolnosti?

Screenshot Youtube

Slične okolnosti smrti češkog Roma Stanislava Tomaša sa onima afroamerikanca Georga Floyda izazvale su pojavu sličnog pokreta u Europi, ali i sasvim različite reakcije.

Nakon kontroverzne smrti afroamerikanca Georgea Floyda koja je postala povod za masovne prosvjede pokreta “Black Lives Matter” koji su prerasli u nasilne nerede i vandalizam, domaći europski “borci sa socijalnu pravdu” dobili su priliku izgraditi domaću verziju pokreta sa autohtonom socijalno ekskluzivnom manjinom.

Naime u Češkoj je 19. lipnja došlo do smrti 46-godišnjeg pripadnika romske manjine, Stanislava Tomaša kojeg su prije toga dvojica policijaca pokušavali savladati.

Prema snimci koja se pojavila dva dana kasnije dvojica policajaca pokušavaju savladati Tomaša prilikom čega mu je jedan držao koljeno na vratu. I dok se Tomaš na početku snažno opire, nakon nekog vremena u potpunosti se prestao micati.



Prema priopćenju policije, Tomaš je ležao ozlijeđen na podu u trenutku kada su policijski službenici došli na mjesto događaja. Nakon što su mu pokušali pomoći, Tomaš je postao agresivan zbog čega su ga nastojali savladati.

Policija je izrazila žaljenje zbog nesreće koja se dogodila, ali tvrde kako njihov tretman preminulog nema nikakve poveznice s njegovom smrću, već da je Tomaš preminuo tek u vozilu hitne pomoći. Prema rezultatima službene autopsije, Tomaš je preminuo zbog predoziranja tvarima baziranima na amfetaminima koje su izazvale patološke promijene na srčanim arterijama te zatajenje srca, prijenosi Balkaninsight.

Policija tvrdi i kako je Tomaševo agresivno ponašanje bilo uzrokovano predoziranjem sa kristalnim metamfetaminom, prenosi Newsweek. U obranu rada policije stali su i češki ministar unutarnjih poslova te premijer, javlja portal Romea.cz.

Zbog optužbi o odgovornosti policije za Tomaševu smrt, održan je prosvjed u Teplicama na kojem su se prema Newsweeku okupile stotine ljudi. Prosvjed je održan tjedan dana nakon nemilog događaja. Na prosvjedu su prevladavali uzvici protiv rasizma, a prosvjednici su se žalili na diskriminaciju roma i policijsku brutalnost. Često geslo na prosvjedu bilo je i “Roma Lives Matter” kao pandan američkom “Black Lives Matter”.

Sljedeći tjedan održan je i prosvjed u glavnom gradu Pragu, gdje su prosvjednici ispred spomenika oca nacije, Františeka Palackog izvjesili natpis “Oče nacije, razočarali smo te”. No, na prosvjedu se okupilo tek stotinjak prosvjednika, a prema portalu Balkaninsight, češka policija uživa potporu 80 posto građana.

Kako piše Večernji list, skupovi podrške pokretu “Roma Lives Matter” i njihovoj interpretaciji prepričanog incidenta organizirani su u Berlinu, Beogradu, Sofiji, Barceloni, Skoplju, Beču, Stuttgartu, Glasgowu, Londonu i diljem drugih europskih gradova. No s obzirom na slabu i gotovo ne postojeću medijsku pokrivenost možemo pretpostaviti da je riječ o tek minornim skupovima.

Kada se podsjetimo da su i slučaju Georga Floyda postojala znanstvena vještačenja prema kojima uzrok njegove smrti nije bilo fizičko gušenje od strane policajca već djelovanje raznih opojnih supstanci, ovaj slučaj postaje još sličniji.

Međutim ondje su brojni “fact-checkeri” ulagali puno truda kako bi demantirali različita tumačenja koja od odskaču od zadanog mainstreama, a presuda okrivljenom Dereku Chauvinu bila je poprilično rigorozna.

Europske okolnosti su ipak drugačije i možemo pretpostaviti da ovaj pokret neće doživjeti ni približnu popularizaciju kao američki original. Moramo priznati kako su sličnost okolnosti smrti Georga Floyda i Stanislava Tomaša te sasvim drugačija institucionalna i medijska reakcija vrlo zanimljive pojave, a subjektivno i vrlo jezive. Iz njih možemo vidjeti puno o društvenim procesima i utjecaju medija na interpretacije događaja.

Komentari