Rohani pozvao Bidena da vrati SAD u nuklearni sporazum i ukine sankcije koje su im osakatile gospodarstvo

Twitter

Iranski predsjednik Hasan Rohani pozvao je u srijedu novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena da se vrati međunarodnom nuklearnom sporazumu iz 2015. i ukine sankcije koje su osakatile gospodarstvo Islamske Republike.

Biden, koji danas priseže za 46. američkog predsjednika, kazao je da će se SAD ponovo pridružiti sporazumu, ali samo uz strogo pridržavanje njegovih odredbi od strane Teherana.

“Sada je loptica na američkoj polovici terena. Ako se Washington vrati iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015., mi ćemo se također u potpunosti pridržavati odredbi tog pakta”, rekao je Rohani u televizijskom prijenosu sastanka vlade.

Kazao je da Iran očekuje povratak nove američke administracije vladavini prava te da u iduće četiri godine, ako može, otkloni prijepore nastale tijekom protekle četiri godine.



Napetosti između SAD-a i Irana dodatno su porasle nakon što se predsjednik Donald Trump 2018. povukao iz nuklearnog sporazuma koji su velike sile sklopile s Teheranom 2015. u Beču te je također vratio drakonske sankcije Iranu.

U posljednje dvije godine one su dovele do ozbiljne ekonomske krize u toj zemlji.

SAD je uveo sankcije kako bi vršio pritisak na Iran da pristane na snažnija ograničenja nuklearnog programa, razvoja balističkih raketa, kao i potpore koju pruža drugim snagama u regiji.

Iran poriče da nastoji razviti nuklearno oružje, ali je na Trumpovu politiku “maksimalnog pritiska” uzvratio kršenjem nuklearnog sporazuma. Sada tvrdi da je spreman brzo poništiti tu politiku ako SAD ukine sankcije.

Antony Blinken, Bidenov izbor za državnog tajnika, u utorak je rekao da SAD neće brzati s donošenjem odluke o nuklearnom sporazumu.

Rohani poručuje da je Trumpova politička karijera od danas mrtva, ali da je nuklearni sporazum i dalje živ.

Komentari