Roditelji u strahu od korone pet mjeseci djecu držali zatočenu u kući, vrata su im pribili daskama…

Između ožujka i početka srpnja djeca u dobi između 10 i 17 godina nisu smjeli napuštati obiteljski dom u Jönköpingu, a ulazna vrata bila su prikovana daskama. Djeca su također bila odvojena jedna od drugih, obroke su dobivali svaki u svojoj sobi, navodi se u sudskoj presudi, piše Guardian.

Odvjetnik djece Mikael Svegfors rekao je za lokalni radio da obitelj ne govori niti razumije dobro švedski jezik pa su pratili vijesti iz zemlje iz koje dolaze, koja je imala puno strože epidemiološke mjere.

“Slučaj je očito jako osjetljiv, ali sud i nadležni centar za socijalnu skrb odlučivao je u najboljem interesu djece”, rekao je odvjetnik.

Roditelji su na sudu izjavili da su se djeca školovala kod kuće te da nisu bili protiv svoje volje zatvoreni. Kažu da su bili slobodni i da su mogli izaći van ako su željeli. Poručili su da će se žaliti na odluku.



Sud je rekao kako nema razloga da ne vjeruje najstarijem djetetu koje je ispričalo kako su roditelji na vrata prikovali daske te da su im zabranili da idu van ili u školu.

Osim toga, u Švedskoj nije dozvoljeno obrazovanje od kuće, pa čak niti obiteljima koji spadaju u visokorizičnu skupinu te je do sada već nekoliko roditelja upozoreno da će biti kažnjeni ako nastave djecu školovati od kuće ako nisu bolesna.

Za razliku od drugih zemalja, Švedska je zatvorila škole samo za učenike starije od 16 godina, a mlađi su morali na nastavu. Zabranili su okupljanja za više od 50 ljudi, ali nisu uveli ‘lockdown’, nego su preporučili držanje fizičke distance i rad od doma kad god je bilo moguće. Trgovine, kafići, restorani i teretane radili su bez ograničenja.

Broj novozaraženih na dnevnoj bazi u Švedskoj je u stalnom padu od lipnja, izuzevši kratkotrajni skok broja zaraženih u kolovozu. Zabilježili su 84,500 slučajeva zaraze i 5,820 smrtnih slučajeva. Broj oboljelih na milijun stanovnika je puno veći u odnosu na nordijske susjede, ali puno manji od zemalja koje su uvele potpuni lockdown poput Velike Britanije, Španjolske i Italije, prenosi RTL.

Komentari