Robert Mikac: Ne možemo vjerovati talibanima, samo se prilagođavaju trenutku i ispituju situaciju

Screenshot: Dnevnik Nove TV

Izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti, odlikovani časnik NATO-ove misije u Afganistanu i stručnjak za migracije i sigurnost, Robert Mikac komentirao je novonastalu situaciju u Afganistanu.

Mikac vrdi kako se talibani s porukama o općem oprostu i prava ženama samo prilagođavaju trenutku i ispituju situaciju.

“Gledaju kako će drugi reagirati. Naučili su lekcije iz svog prvog vladanja u Afganistanu i žele biti drugačiji i prilagođeni trenutku. Ali je to daleko od onoga što bi bilo dobro i što očekujemo vidjeti u budućnosti”, rekao je.

Smatra i kako im se vrlo teško može vjerovati te kako to nismo mogli ni prvi put.



Nije cijeli Afganistan zauzet

Iza talibanske pobjede, tvrdi, stoje višestruki uzroci.

“Mislim da su i oni sami iznenađeni što su se sve ovo dogodilo u kratkom vremenu. Uzroke možemo tražiti u vanjskim razlozima: zašto je došlo do povlačenja, zašto tranzicija nije bila bolje organizirana i zašto se domaće snage nisu borile.

Važno je nešto naglasiti. Nije cijeli Afganistan zauzet, nije zauzeta Panjshir dolina, tamo su Tadžici, koje talibani ni prvi put kada su vladali nisu uspjeli pobijediti, i koji su tada formirali Sjeverni savez, pokret otpora prema talibanima. Mislim da je to jedna svijetla točka danas u ovoj situaciji”, rekao je.

Tvrdi kako su, dok je bio zapovjednik vojne policije, njegova iskustva rada s Afganistancima bila “apsolutno pozitivna”.

“Prevoditelji, vojnici, policija, ljudi koje smo sretali… pozitivna su iskustva kolega i mene. Otvoreni su i pristupačni. Vjerujem da smo i mi ostavili dobar dojam u toj misiji”, rekao je.

Smatra i kako NATO-ov angažman ondje, nije bio uzaludan.

“Smatram da smo radili kvalitetan posao, dao je nadu i omogućio povratak dio ljudi, otvorio mogućnost školovanja u Afganistanu i izvan zemlje. Naša misija je imala smisla. Možda je mogla biti drukčija, ali smatram da ono što smo radili – smo dobro odradili”, rekao je.

Potvrđuje i kako nas očekuje još jedan izbjeglički val.

“To se vidi i po snimkama. Moramo znati da dio Afganistanaca podržava talibane, zato su i dobili trenutni rat. Jasno, velika većina se boji i vjerujem da će dio otići u susjedne zemlje, a dio u Europu”, zaključuje Mikac.

Komentari