Režim u Teheranu koristi ‘agresivnu obrambenu doktrinu’ tako što u okolnim zemljama surađuje s paravojskama

Dronovi i rakete koje koriste militantne grupe u Pojasu Gaze proizvode se po skicama iz Irana, kažu stručnjaci. Režim u Teheranu koristi „agresivnu obrambenu doktrinu“ tako što u okolnim zemljama surađuje s paravojskama.

Revolucionarne garde u Iranu su na svoj način reagirale na najavu prekida vatre između Izraela i Hamasa: predstavljanjem nove naoružane bespilotne letjelice po imenu „Gaza“. Ona navodno može letjeti dvadeset sati na velikim visinama i ponijeti do trinaest bombi.

Slični dronovi manjeg kalibra već su korišteni tijekom posljednje eskalacije na Bliskom istoku. Tri dana nakon početka raketnih napada, Hamas je objavio snimku na internetu. Uz pratnju elektronskih ritmova, na njoj se vidi kako borci pripremaju i lansiraju bespilotnu letelicu tipa „Šehab“. Istog dana izraelska vojska je objavila snimku na kojoj se vidi obaranje takvog drona.

Dronovi za sklapanje kao nova prijetnja

Hamas i druge militantne grupe u Pojasu Gaze su od 10. svibnja do prekida vatre ispalile oko 4.000 raketa različitih dometa ka teritoriju Izraela – ogromna većina je presretnuta, neke su pale daleko od ciljeva ili su se srušile već u Gazi.Drugačije je s preciznim dronovima koji ciljeve pronalaze uz pomoć navigacionih sustava. Izrael pretpostavlja da te bespilotne letjelice Hamas sklapa sa svojim materijalom, ali prema iranskim nacrtima. „Nacrt je iranski, a proizvodnja je lokalna“, citiraju mediji Efraima Sneha, bivšeg zamjenika izraelskog ministra odbrane.

Iranski dronovi tipa „Ababil“ i „Kasef“, Hamasu i drugim islamističkim organizacijama u zatvorenom obalsnom pojasu očigledno služe kao uzorak za vlastiti model.

Sve ukazuje na to da Iran i dalje pomaže Hamas, kaže Hugh Lovatt iz nevladine organizacije Europski savjet za vanjske poslove. „Ta pomoć je u međuvremenu prvenstveno u vidu transfera vojno-tehničkog znanja.“

Razlog je što su od 2014. zatvoreni krijumčarski tuneli koji idu kroz Egipat, kao i normalizacija odnosa između Sudana i Izraela od prošle godine. „U kojoj mjeri i u kojim pravcima se sada odvija krijumčarenje, ne može se jasno utvrditi“, kaže Hugh Lovatt.

Pomoć za vojnu samopomoć

„Upravo zato što je direktna isporuka toliko teška, Iran je pomogao Hamasu da sam proizvodi rakete i bespilotne letjelice“, kaže Ali Vaez iz Međunarodne krizne grupe. „Tu praksu Iran je između ostalog efikasno isprobao u Jemenu.“

Odatle su Huti, koje Iran podržava, prošle godine izveli spektakularne napade na saudijska naftna postrojenja, koristeći bespilotne letjselice iranskog tipa.

Nasser Abu Šarif, predstavnik Palestinskog islamističkog džihada, ekstremističke organizacije u Pojasu Gaze, prije tri godine je u Teheranu javno objavio da je Revolucionarna garda u Iranu obučavala borce Hamasa i njegove organizacije za izradu i prenamjenu raketa.

List Jerusalem Post citira vojnu analizu koju je prošle subote objavila iranska novinska agencija Tasnim. Tu se konstatira da je Hamas uz podršku Irana povećao brzinu svojih raketa: „Ako se to nastavi, grupe koje pružaju otpor će raspolagati mnogo moćnijim oružjem i moći će zadati snažnije udarce cionističkom režimu.“

Iranski motivi

Iran i sam zna da je pod međunarodnim pritiskom, kaže Hugh Lovatt. „Zemlja ima malo političkih partnera i zato se prvenstveno oslanja na saveze s naoružanim grupama.” U tom smislu najvažniji partner je libanonski Hezbolah, kao i pojedine šiitske paravojske u Iraku i Huti u Jemenu. Za razliku od tih grupa, podrška Irana Hamasu je „ograničena“.

I stručnjak za Iran Ali Vaez smatra da Iran kroz saveze s nedržavnim akterima želi prije svega spriječiti napad izvana. Od većine regionalnih i međunarodnih rivala Iran se ne može obraniti. Zato se oslanja na saveze s takvim grupama. „Drugim riječima, radi se o jednoj agresivnoj obrambenoj doktrini”, kaže Vaez.

Trenutno Iran vidno naglašava agresivan ton. Na takozvani Dan Kudsa – Kuds je arapsko ime za Jeruzalem – početkom svibnja, iranski vjerski vođa Ali Hamenei je najavio: „Propadanje cionističkog neprijatelja je počelo i neće prestati.“

Naveo je i razloge za takvu ocjenu: „Nastavak aktivnosti otpora u okupiranim zemljama i podrška muslimana palestinskim mudžahedinima“. Tri dana kasnije iz Gaze su poletjele prve rakete ka Izraelu, što je, prema ocjeni izraelskih medija, između ostalog i posljedica „ohrabrenja“ iz Teherana, piše DW.

Komentari