REVOLUCIONARNA OPERACIJA U SAD-u: Muškarcu presađeno srce genetski modificirane svinje

Nikola Vilic / ilustracija

Iz SAD-a stiže vijest o revolucionarnoj operaciji. Toliko revolucionarnoj da bi mogla promijeniti živote teško bolesnih pacijenata diljem svijeta. Muškarcu je presađeno srce genetski modificirane svinje. Pacijent je trenutačno dobro i oporavlja se od operacije.

Posljednja nada bilo mu je novo srce. I to srce genetski modificirane svinje. Liječnici i pacijent odlučili su riskirati, donosi Dnevnik.hr.

“U povijesti transplantacije nitko nikada nije stavio srce svinje u čovjeka. Dakle, ovo je bilo prvo”, potvrdio je doctor Muhammad Mohiuddin. “On je sam rekao, želim živjeti, a ako ne budem, naučit ćete nešto”, kazao je njegov kolega doctor Bartley Griffith.

David Benett, u svojoj 58. godini života, bio je u posljednjem stadiju srčane bolesti i nije mogao primiti ljudsko srce.



“Ovo je bilo krizno stanje. Moj je otac bio na samrti. Zapravo su rekli kako ima manje od šest mjeseci i da je ovo vrlo eksperimentalno”, ispričao je sin operiranog muškarca.

O uspjehu operacije prerano je govoriti. Zahvat je trajao sedam sati, a David se osjeća dobro. Njegova obitelj nada se najboljem. Njegov sin tvrdi, shvaća veličinu učinjenog i važnost takvog pothvata.

“Svakim danom puno učimo s ovim gospodinom. Zasad smo zadovoljni našom odlukom kako bismo napredovali, a i on je također. Veliki je osmijeh na njegovu licu danas”, zaključio je doctor Griffith.

Prihvati li David u potpunosti srce svinje, ova bi operacija mogla predstavljati prekretnicu u korištenju životinjskih organa u transplantacijama. Na ovom je svinjskom srcu napravljeno više genetskih modifikacija kako bi bilo pogodnije za čovjeka.

“Uvijek se govorilo da je ksenotransplantacija budućnost i da će uvijek biti. Ovo je citirano više puta. Želio bih reći da je ksenotransplantacija sada sadašnjost”, kazao je Mohiuddin.

U svijetu kronično nedostaje donorskih organa. Samo u SAD-u svakog dana sedamnaest ljudi umre čekajući na transplantaciju.

 

Komentari