Republikanski guverneri tužbom će zaustaviti Bidenovu uredbu o obveznom cijepljenju

Foto: Twitter

Republikanski guverneri će vjerojatno tužbom pokušati zaustaviti uredbu Bidenove administracije po kojoj se gotovo dva milijuna američkih radnika mora cijepiti protiv covida-19 ili se moraju redovito testirati, ističući da savezna vlada time krši osobne slobode i prekoračuje vlastite ovlasti.

Mjere predsjednika Joe Bidena o obaveznom cijepljenju radnika u privatnom sektoru protiv covida-19 ili tjednom testiranju odgađaju se za iza Nove godine i primjenjivat će se od 4. siječnja.

Republikanski guverner Floride Ron De Santis rekao je da će se pridružiti kolegama iz Georgie i Alabame te privatnim osobama u podnošenju tužbe protiv te uredbe.

– Savezna vlada ne može jednostrano nametnuti zdravstvenu politiku pod krinkom regulacije radnih odnosa, izjavio je DeSantis na konferenciji za novinare.



Republikanski guverneri Indiane, Iowe i Nebraske također su najavili da će tu mjeru osporiti na sudu.

Odluka vlade u Washingtonu provodi se putem saveznog regulatora radnih odnosa OSHA-e.

– Biden je upravo najavio svoj plan da putem OSHA-e nametne cjepiva privatnim poduzećima, poručio je na Twitteru u četvrtak državni odvjetnik Teksasa, republikanac Ken Paxton.

– Najavljujem tužbu protiv njega nakon što stupi na snagu ta ilegalna, protuustavna regulacija, dodao je.

Teksas je jedna od republikanskih saveznih država koje su uredbama ili zakonima zabranile uvođenje obveze cijepljenja i onemogućile poslodavcima da od radnika traže da otkriju svoj covid status.

Visoki dužnosnik OSHA-e tvrdi da ta agencija ima ovlast zaštititi radnike od opasnosti za zdravlje. U SAD-u je s covidom umrlo više od 745 tisuća ljudi.

Biden je u rujnu rekao da mu je strpljenje na izmaku i da 30 posto necijepljenih Amerikanca čini većinu hospitaliziranih.

Tvrtke, lokalne vlasti i demokratske savezne države nametale su obvezno cijepljenje, a sudovi su uglavnom potvrđivali takve odluke tvrdeći da savezne države imaju ovlast reguliranja zdravstvene skrbi, prenosi hrt.hr.

Komentari