Republikanci pokušavaju sačuvati konzervativnu većinu u Senatu

Senat

Demokrati su u utorak uzeli jedno senatsko mjesto republikancima u Coloradu, ali potonji su odmah odgovorili novim mjesto zadobivenim u Alabami, jako vrijednim u njihovoj borbi da sačuvaju konzervativnu većinu u Senatu.

Republikanci u Senatu imaju 53 mjesta od 100. U utorak na izborima bira se 35 zastupnika.

Kontrola nad gornjim domom Kongresa važan je element parlamentarnih izbora u SAD-u održanih u utorak zajedno s predsjedničkim.

Demokrati bi morali dobiti četiri mjesta da preuzmu većinu u Senatu ili tri ako bi na predsjedničkim izborima pobijedio Joe Biden pa bi po ustavu njegova potpredsjednica Kamala Harris bila glas koji bi donosio prevagu.

Bivši demokratski guverner Colorada John Hickenlooper u svojoj je državi pobijedio republikanskog senatora Coryja Gardnera.

Ali u konzervativnoj Alabami, Tommy Tuberville, bivši trener američkog nogometa, ubrzo je to mjesta vratio protiv demokrata Douga Jonesa.

U Južnoj Karolini senator Lindsey Graham, blizak suradnik Donalda Trumpa, ponovno je izbran.

Još jedan saveznik aktualnog predsjednika, šef republikanske većine u Senatu Mitch McConnell, ponovno je izabran u Kentackyju.

Amerika dobila prvu transrodnu senatoricu u povijesti

Sarah McBride je postala prva transrodna senatorica u povijesti SAD-a i bit će najviše rangirana transrodna političarka u Americi nakon što je osvojila 86 posto glasova u Delawareu.

McBride je, podsjeća Guardian, 2013. radila u kampanji sina Joea Bidena kada se Beau Biden natjecao za državnog odvjetnika.

 

Komentari