Republikanci u Senatu nastavljaju s potvrdom Trumpove kandidatkinje za vrhovni sud

Senat

Republikanci u senatu SAD-a rekli su u petak da nastavljaju postupak potvrde Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda, bez obzira što je predsjednik Donald Trump, koju ju je nominirao za tu dužnost, zaražen novim koronavirusom te da će saslušanja na senatskom odboru za pravosuđe početi 12. listopada.

“Mislim da možemo nastaviti dalje”, rekao je Mitch McConnell, čelnik republikanske većine u senatu, iako čelni demokrati pozivaju na oprez.

Republikanski predsjednik je od senata zatražio da potvrdi Barrett za sutkinju Vrhovnog suda prije izbora 3. studenog što bi u toj najvišoj sudskoj instanci Sjedinjenih Država stvorilo konzervativnu većinu od šestero prema troje liberalnih sudaca.

“Naš je najveći neprijatelj je očito koronavirus, održati sve zdravima, dobro i sposobne da radimo naš posao”, dodao je McConnell.



Sama Barrett je ranije ove godine bila pozitivna na testu za koronavirus a u međuvremenu je ozdravila.

“Punom parom naprijed”, odgovorio je pomoćnik predsjednika senatskog odbora za pravosuđe Lindseya Grahama na pitanje hoće li se promijeniti plan saslušanja koja bi trebala početi 12. listopada.

Graham je razgovarao s Trumpom u petak ujutro i rekao da se prva stvar koju je predsjednik pitao odnosila na plan senata za potvrdu sutkinje Barrett, dodao je Grahamov pomoćnik. McConnell je također rekao da je s Trumpom razgovarao o Barrett.

Senatorica Dianne Feinstein, glavna predstavnica demokrata u odboru, pozvala je da se s postupkom ne nastavlja dok se u potpunosti ne ustanovi možebitna izloženost senata zarazi u kontaktima s Trumpom i drugima.

Republikanski senator Mike Lee, također član odbora za pravosuđe, objavio je u petak da je pozitivan na covid-19 nakon što je posjetio Bijelu kuću te da ide u izolaciju na deset dana. No na Twitteru je napisao da je Grahamu i McConnellu poručio da će se vratiti na vrijeme za potvrdu Barrett.

Feinstein i čelnik demokrata u senatu Chuck Schumer rekli su da je “preuranjeno donositi plan saslušanja dok se u potpunosti ne ustanovi možebitna izloženost predsjednikovoj zarazi a Bijela kuća ne iznese plan za praćenje kontakata” u senatu.

Trump je krajem rujna jje nominirao sutkinju Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda, na poziciju koju je do smrti obnašala liberalna sutkinja Ruth Bader Ginsburg.

Očekivalo se da će Trump odabrati 48-godišnju saveznu sutkinju prizivnog suda Barrett, koja je bila favorit republikanaca zbog njenih prijašnjih stavova o pobačaju, imigracijama i pravu na oružje.

Kandidati za Vrhovni sud moraju biti potvrđeni većinom u Senatu koji trenutno kontroliraju republikanci.

Demokrati nastoje odgoditi odluku te smatraju da bi pobjednik na predsjedničkim izborima u studenom trebao odlučiti o doživotnom imenovanju među devet članova Vrhovnog suda.

Liberali se plaše promjene ideološke i filozofske ravnoteže na sudu, što bi moglo dovesti do promjena po pitanjima poput zdravstvene zaštite i pobačaja.

Trump insistira da se Vrhovni sud popuni do izbora za koje kaže da ih može izgubiti samo ako će biti izborne prijevare. Vrhovni sud bi, u slučaju takvih optužbi, mogao biti pozvan odlučivati i o rezultatima izbora.

“Mislim da će to završiti na Vrhovnom sudu i mislim da je vrlo važno da imamo devetero sudaca”, odgovorio je američki predsjednik na pitanje treba li biti kompletan sastav sudaca za potencijalnu odluku o prijeporima oko rezultata izbora na kojima će 3. studenoga za suparnika imati demokratskog kandidata Joea Bidena.

Trump je izrazio sumnju u ispravnost izbora tvrdeći da slanje glasova putem pošte vodi u prijevaru.

Komentari