Republikanci riskiraju gubitak većine u američkom Senatu, ankete se suzdržavaju od predviđanja

Pixabay

Republikanci u američkom Senatu, gornjem domu Kongresa koji u svojim rukama drži moć potvrde sudaca i visokorangiranih vladinih dužnosnika, riskiraju gubitak većine na izborima u utorak.

U Senatu koji broji 100 članova, trenutno sjede 53 republikanca. Svake dvije godine bira se otprilike trećina saziva. Ove godine radi se o 35 mandata.

Republikanci na izborni dan brane 23 mandata i u nekoliko utrka postoji mogućnost da im demokrati ‘otmu’ mandat ili je borba tijesna, pa se ankete suzdržavaju od predviđanja.

Od 12 demokrata koji se bore za ostanak u Senatu, samo jedan – Doug Jones iz Alabame, trenutačno jedini demokratski senator s krajnjeg juga – mogao bi izgubiti mandat.



Republikanci su koristili većinu kako bi blokirali suce koje je nominirao posljednji demokratski predsjednik Barack Obama te kako bi progurali stotine sudskih imenovanja po nalogu predsjednika Donalda Trumpa.

U Južnoj Karolini, višegodišnji senator Lindsey Graham, ključna republikanska figura u pitanjima vanjske politike, koji sad obnaša dužnost predsjednika moćnog Odbora za pravosuđe, u neizvjesnoj je trci.

U Sjevernoj Karolini, aktualni republikanski senator Thom Tillis, u anketama zaostaje za demokratom Calom Cunninghamom.

U Arizoni, bivši astronaut Mark Kelly ‘napada’ mjesto republikanke Marthi McSally, bivšoj vojnoj pilotkinji i ima dobre izglede da u tome uspije. Mandat je to koji je nekoć držala republikanska ikona, John McCain.

U utrci u Maineu demokratski izazivač ima malu anketnu razliku pred Susan Collins, koja svoje mjesto drži blizu 24 godine. Sadašnji republikanac iz Colorada također nema sigurno mjesto u Senatu.

Komentari