Republikanac Romney: Trump je u krivu kad govori o izbornim prevarama

Republikanski senator Mitt Romney u petak je rekao da su izjave predsjednika Donalda Trumpa o izbornim prevarama ‘pogrešne’ te da štete temeljima Sjedinjenih Država.

“U krivu je kad kaže da su izbori namješteni, korumpirani i ukradeni – time šteti težnji za slobodom ovdje i u svijetu, potkopava institucije koje su u temeljima države i nepromišljeno potiče destruktivne i opasne strasti”, kazao je Romney, republikanac iz savezne države Utah koji je i sam bio predsjednički kandidat na izborima 2012., kad je izgubio od Baracka Obame.

Romney se kao senator često sukobljavao s Trumpom, ove godine je glasao za njegov opoziv te je javno obznanio da ga neće podržati na izborima.

U petak se Trumpovim tvrdnjama o krađi na izborima usprotivio i republikanski senator Pat Toomey iz Pennsylvanije, savezne države bez koje Trump ni u teoriji ne može ostati predsjednik, zbog čega je i glavna meta njegovih optužbi o varanju.



“Sinoć sam vidio predsjednikov govor i to je bilo teško gledati. Nema dokaza za njegove izjave o raširenoj prevari”, rekao je Toomey za NBC i dodao kako obje strane “trebaju prihvatiti rezultate izbora neovisno o njihovim rezultatima”.

Trump je u četvrtak u Bijeloj kući neutemeljeno proglasio izbore „ukradenima“, a njegov stožer je podnio niz tužbi u ključnim saveznim državama, no pravni stručnjaci smatraju kako one nemaju šanse promijeniti ishod izbora.

Aktualni predsjednik je rano u petak objavio nekoliko tvitova u kojima je ponovio svoje ranije tvrdnje.

“Ja lako pobjeđujem za predsjednika Sjedinjenih Država legalnim glasovima”, poručio je, ne navodeći dokaze.

Trump je krajem rujna na pitanje novinara o tome planira li mirni prijenos vlasti ako izgubi na izborima odgovorio: “Vidjet ćemo što će se dogoditi”, pisala je agencija Reuters.

Republikanski predsjednik i njegova vlada su uoči izbora kritizirali dopisno glasanje i govorili o njihovoj navodnoj podložnosti prevari, iako su stručnjaci isticali kako su one teško moguće, a taj način glasanja nije novost u SAD-u.

“Mislim da će doći do mirnog prijenosa vlasti”, rekao je u petak predsjednikov ekonomski savjetnik Larry Kudlow za CNBC.

“Ovo je najveća demokracija na svijetu i držimo se vladavine zakona, pa će se tako držati i predsjednik”, kazao je Kudlow.

Komentari