Republikanac Romney glasat će za Trumpov opoziv

Flickr

Republikanski senator Mitt Romney u srijedu je najavio da će glasati za opoziv predsjednika Donalda Trumpa koji je optužen da je zlorabio svoje ovlasti, izvijestio je New York Times.

“Vjerujem da je pokušaj varanja na izborima kako bi se održalo na vlasti najnečuveniji mogući napad na ustav”, rekao je Romney.

“Iz tog razloga riječ je o velikom zločinu i prijestupu, a ja pod zakletvom koju sam dao nemam drugog izbora nego doći do tog zaključka”.

Umjereni republikanac Romney, bivši kandidat za predsjednika 2012., demokratima se pridružio i u zahtjevu za svjedočenjima na suđenju o Trumpovom opozivu, što su republikanci blokirali.



Trumpa se optužuje da je uskratio vojnu pomoć kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori istragu o Bidenu i njegovom sinu Hunteru koji je sjedio u odboru jedne od najvećih energetskih kompanija u Ukrajini, kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu.

Trump bivšeg američkog potpredsjednika, potencijalnog protukandidata na izborima u studenom, no koji je zabilježio loš rezultat na prvim predizborima u Iowi, optužuje da je koristio svoj položaj da pomogne poslovanju svog sina.

Usprkos stranačkoj neposlušnosti Romneya malo je vjerojatno da će se Senat odlučiti za Trumpov opoziv. Za to su potrebne dvije trećine od stotinu zastupnika koji sjede u tom tijelu, a 52 republikanca koji imaju većinu stoje iza Trumpa.

Očekuje se da će konačna odluka o opozivu biti donesena nakon 16 sati po washingtonskom, odnosno u 22 sati po hrvatskom vremenu.

Komentari