Reforma izbornog zakona u BiH i dalje stagnira

Twitter

Vodeće nacionalne stranke u BiH, hrvatski HDZ BiH i bošnjačka Stranka demokratske akcije potpisali su sporazum o promjeni izbornog zakona još prije godinu dana. Od tada, jedini dio realiziranog sporazuma bili su izbori u Mostaru.

Drugi dio sporazuma, promjena Izbornog zakona još se i ne nazire. A to je i jedan od ključnih uvjeta bez kojeg BiH ne može dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Ključ za promjene Izbornog zakona, prema presudama Suda za ljudska prava u Strassbourgu, zaštita je građanskih prava te zaštita kolektivnih nacionalnih prava, prema presudi Ustavnog suda BiH. Međutim, SDA i HDZ BiH već godinu dana traže rješenje.

“Moramo BiH učiniti funkcionalnom, moramo njene instuitucije učiniti funkcionalne. Istovremeno moramo zaštiti i kolekivna prava i moramo zaštititi i građanska prava. U tom krugu koji je vrlo zahtjevan i koji je specifičan za BiH i kompliciran kao nigdje se može i mora pronaći rješenje”, rekao je Halid Genjac, glavni tajnik SDA.



Hrvatska strana želi legitimnu zastupljenost u Predsjedništvu BiH te u Domu naroda državnog i federalnog parlamenta.

“Dan prije godišnjice Sporazuma o Mostaru imali smo zajedničke sastanke u Sarajevu bez pratnje medija. Slični sastanci će biti narednih 10-15 dana gdje ćemo pokušati na toj bilateralnoj razini kao što smo riješili pitanjhe Mostara dogovorno riješiti ova pitanja, a onda će to ići u parlamentarnu proceduru, uključivanje drugih stranaka”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Pregovori su se proširili i na Međuresornu radnu skupinu u koju su uključene i oporbene stranke.

“U ovom trenutku prateći rad Interresorne radne grupe nisam veliki optimista zbog same atmosfere u Radnoj drupi, ali da vidimo što će vrijeme donijeti” rekao je Saša Magazinović (SDP BiH).

Čović najavljuje još razgovora iza zatvorenih vrata, Izebegović mu piše da su iscrpljene sve mogućnosti. Za 15 dana očekuje se uključenje u pregovore visokih izaslanstava SAD-a i Europske unije. A njihova riječ mogla bi biti presudna za izbornu reformu i priču o euroatlantskom putu.

Komentari