Recite zbogom papirologiji, stiže EU digitalni novčanik

pixabay

Čekanje u redu da biste dobili izvod iz matične knjige rođenih, vjenčani list, kao i sastanci u banci da biste dobili kredit, uz golemu količinu papira, trebali bi ostati u prošlosti.

A digitalna budućnost će građanima EU omogućiti da sve podatke imaju na jednom mjestu i da ih mogu koristiti kada god treba.

Mnoge države članice Europske unije već imaju takozvane e-osobne iskaznice, kojima se kompjuterski mogu povezati u sustav i samo isprintati brojne dokumente. Ali Europska komisija sada predlaže korak dalje uvođenjem takozvanih “digitalnih novčanika”. Komisija je jučer usvojila prijedlog o uvođenju tog “digitalnog novčanika” čija primjena bi mogla početi već za nešto više od godinu dana ako države članice budu brzo djelovale i uvele mjere koje predviđa Europski okvir digitalnog identiteta.

Izvršna potpredsjednica Europske komisije zadužena za “Europu spremnu za digitalno doba” Margrethe Vestager i povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton na tiskovnoj konferenciji govorili su o brojnim koristima za građane, ali i uvjeravali kako će “digitalni novčanik” biti siguran i da će građani imati još bolju zaštitu osobnih podataka nego što imaju sada.



Važno i za poslovanje

“Europski digitalni identitet će nam omogućiti da u svakoj državi članici činimo ono što možemo u svojoj državi bez ikakvih dodatnih troškova i s manje prepreka. Bilo to unajmljivanje stana ili otvaranje bankovnog računa. I sve to na siguran i transparentan način. Tako da mi sami odlučimo koliko podataka želimo podijeliti o sebi, s kime i u koje svrhe” rekla je Vestager.

Osim građanima, uvođenje “digitalnih novčanika” će biti važno i za poslovanje, upis na fakultet, ukrcavanje u avion, unajmljivanje automobila.

“Naša europska poduzeća, i velika i mala, također će imati koristi od ovih digitalnih novčanika. Imat će priliku nuditi širok popis usluga s obzirom na to da prijedlog nudi rješenje koje jamči sigurnost i povjerljiv sustav identifikacije”, rekao je povjerenik Breton.

Prema riječima potpredsjednice Vestager, izdavanje digitalnih osobnih iskaznica neće više biti izbor država članica, nego obveza. One bi se morale priznavati u svim državama članicama, bez obzira na to koja ih je država izdala.

Vestager je najviše govorila o tome koliko će ti podaci biti sigurni i hoće li doista jamčiti dovoljnu zaštitu osobnih podataka. “Ovaj novčanik nam omogućuje da dijelimo samo ono što želimo. Ako želite, možete njome dati dokaz samo o vašoj starosti, samo datum rođenja i da pri tome ne odajete nikakve druge podatke, ni adresu gdje živite, ni ime i prezime, niti bilo što drugo – rekla je ona.

Javne usluge

Kao primjer stručnjaci u EU su naveli odlazak mladih u lokale ili diskoteke. Na ulazi im često traže osobne kako bi vidjeli da su punoljetni. Ali tako, kada im gledaju osobnu, mogu vidjeti i ime i prezime, u nekim državama i adresu stanovanja i mnogo drugih podataka. Ubuduće će iz “digitalnog novčanika” pokazati samo koliko im je godina.

Države članice koje već izdaju e-osobne neće ih morati mijenjati. Digitalne osobne iskaznice i “digitalni novčanik” će služiti za pristup javnim uslugama poput traženja rodnog lista, potvrde o zdravstvenom stanju, promjene adrese, otvaranja bankovnog računa, traženja kredita, prijave poreza, prijave za upis na fakultet, pohrane liječničkog recepta, unajmljivanja automobila pokazivanjem digitalne vozačke dozvole, prijave u hotelu i drugih usluga, piše Jutarnji list.

Komentari