Reakcije na nametnuti Inzkov zakon: Bošnjaci podržavaju, vlast i oporba RS-a ujedinjeni u osudi, a Hrvati suzdržani

Twitter

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko nametnuo je zakon kojim zabranjuje i zatvorom sankcionira nijekanje i opravdavanje ratnih zločina te je izazvao val reakcija političkih dužnosnika, a Dodik već najavljuje odcjepljenje RS-a.

Austrijski političar slovenskog podrijetla Valentin Inzko pred sam kraj svog mandata Visokog predstavnika BiH iskoristio je svoje široke ovlasti kako bi nametnuo spomenuti zakon. Zakon se odnosi na nijekanje i opravdavanje ratnih zločina utvrđenih presudama državnih i međunarodnih sudova.

Dodik prvo najavio odcjepljenje, zatim pokrenuo peticiju

Novi zakon odmah je naišao na odobravanje bošnjačkih predstavnika i onog, samo formalno hrvatskog te veleposlanstva SAD-a, dok je predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik bijesno najavio bojkot participiranja u vlasti i odcjepljenje RS-a.

Nakon što je objavljena Inzkova izjava, Dodik je sazvao konferenciju na kojoj je poručio da u Republici Srpskoj odluke visokog predstavnika neće priznati niti će provoditi zakon kojega je nametnuo kao i da će entitetskom parlamentu predložiti da na teritoriju RS “zabrani djelovanje Suda i Tužiteljstva BiH”.



“Mislim da nakon svega ovoga Republika Srpska treba odlučno iskazati svoj put ka samostalnosti”, rekao je Dodik ponovno zaprijetivši secesijom RS uz konstataciju kako je došlo vrijeme da bosanski Srbi “naprave svoju državu” jer u BiH više nemaju što čekati.

Inzka i cijelu međunarodnu zajednicu nazvao je “kretenima”, te je najavio kako će članovi njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata ubuduće bojkotirati sudjelovanje u tijelima vlasti BiH kao te je na takvo postupanje pozvao i ostale političke stranke sa srpskim predznakom.

Ponovno je ustvrdio kako su činjenice o genocidu u Srebrenici “laž” te kako su rezultat neprijateljstva “germanskog svijeta” prema Srbima. Kazao je kako će i novom visokom predstavniku Christianu Schmidtu kada dođe u BiH početkom kolovoza prenijeti iste poruke.

Dodik je i pokrenuo te prvi potpisao peticiju kojom se ne prihvaća nametanje zakona o zabrani negiranja genocida.

Dodikov savjetnik za unutarnju politiku Radovan Kovačević izjavio je da Dodik „poziva sve građane Republike Srpske koji to žele da potpisom na ovu peticiju odbiju da se srpskom narodu i svim građanima RS zabranjuje pravo na slobodu mišljenja“ te da što masovnijim potpisivanjem peticije „odbiju političke manipulacije dela Zapada, koji žele da jedino srpski narod u Evropi bude okarakterisan kao genocidan“.

Bošnjaci, logično, podržali odluku

Predsjednik skupštine općine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je kako je sretan jer je Inzko ispunio obećanje koje je davno dao članovima obitelji ubijenih u genocidu 1995. godine.

“Ovo je civilizacijski iskorak i trijumf, prije svega za buduće generacije. Napokon imamo osnove da kazneno progonimo nekog tko negira genocid. Inzko sad može otići iz ove zemlje kao netko tko će biti upisan u povijest”, rekao je Duraković za portal Dnevni avaz.

Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda (NiP), napisao je na društvenim mrežama kako je Inzkova odluka velika ne samo za BiH, nego i za Europu i cijeli civilizirani svijet te snažna poruka svima koji niječu istinu o ratu u BiH.

Inzku je čestitao predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i Predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

“To je ljudska i civilizacijska odluka u korist, na prvom mjestu, obitelji žrtava genocida. Ovom odlukom visoki predstavnik je pomogao građanima Bosne i Hercegovine, učvrstio je autoritet svog nasljednika, skinuo je hipoteku genocida s vrata časnijem dijelu srpskog naroda, i s dignitetom završio svoj mandat u BiH”, poručio je Izetbegović.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i samo formalni predstavnik Hrvata Željko Komšić izjavio je kako je odluka visokog predstavnika civilizacijski čin i najmanje što obitelji žrtava genocida zaslužuju.

“Bilo je krajnje vrijeme da se putem zakonskih regulativa uredi način sankcioniranja onih koji veličaju zločin genocida, onih koji vrijeđaju žrtve i pokušavaju ugroziti dostojanstvo žrtava”, rekao je Komšić.

“Oni koji udare na državu BiH završe u Hagu ili na smetlištu historije”, rekao je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH Denis Bećirović, komentirajući Dodikove reakcije.

“Preporučujem Dodiku da ne iskušava snagu države Bosne i Hercegovine, kao i njenih moćnih i brojnih prijatelja širom svijeta“, istakao je te dodao da: “Dodik mora znati da je ovo 2021. a ne 1992. godina”, javlja N1 BiH.

“Osim crne liste Sjedinjenih Američkih Država, Dodik bi eventualnim neustavnim aktivnostima gotovo sigurno čekirao i kartu za crnu listu Evropske unije“, zaključuje Bećirović.

Zastupnik u parlamentu BiH Denis Zvizdić poručio je kako se “ništa od onoga čime Dodik prijeti se neće dogoditi”. Pozvao se pritom na Kazneni zakon BiH i članke 156. i 157. koji govore o očuvanju ustavnog poretka i teritorijalne cjelovitosti BiH.

Na svom Twitteru je napisao kako za Dodikove “secesionisticke i antiustavne namjere postoji adekvatan pravni i institucionalni i svaki drugi odgovor onih koji vole BiH”.

Grlić Radman: Podržavamo odluku ako to vodi k funkcionalnoj i stabilnoj BiH

Izjave su na zajedničkoj konferenciji dali hrvatski i austrijski šef diplomacije, javlja HRT.

“Ako to ide u smjeru jačanja suradnje i traženja onog rješenja koje će zapravo zadovoljiti sve one potrebe koje se očekuju od visokog predstavnika, a Hrvatska je isto tako na tom putu, znači stabilna, funkcionalna, prosperitetna BiH, onda mi pozdravljamo svaki oblik koji pridonosi miru, stabilnosti i suživotu triju konstitutivnih naroda i ostalih građana u BiH”, naveo je Goran Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova RH.

“Bosna i Hercegovina treba sama stvoriti pretpostavke da joj više ne treba visoki predstavnik s ovlastima koje sežu prilično daleko. Iako to možemo emotivno doživjeti i mentalno shvatiti, žalimo što se moralo posegnuti za takvim mjerama”, istaknuo je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg, nakon posjeta Zagrebu i sastanka s Grlić Radmanom.

Američka podrška: Ovo je početna točka

Zakon je podržao i SAD.

Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu navelo je u priopćenju kako su nijekanje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca neprihvatljivi te podrivaju uzajamno povjerenje nužno za napredak BiH na putu ka EU tim prije jer se ne radi o temama za raspravu, nego o povijesnim činjenicama.

“Čin odlazećeg visokog predstavnika pokazuje koliku važnost on pridaje ovom pitanju koje je bitno za stabilnost BiH i naglašava kontinuirani imperativ da svi u BiH trebaju dati svoj doprinos pomirenju. Zakon o dopuni Kaznenog zakona BiH početna je točka za konkretniji razgovor i korake koje trebaju poduzeti lokalni akteri kako bi se on proveo”, stoji u izjavi veleposlanstva SAD.

EU poziva na smirenje tenzija

“EU očekuje da lideri Bosne i Hercegovine djeluju suvereno i poduzmu konkretne korake i promoviraju okruženje pogodno za pomirenje kako bi se nadišlo naslijeđe rata. EU snažno poziva sve političke lidere da se suzdrže od upotrebe zapaljive retorike i podjele i ne poduzimaju bilo kakve korake koji bi mogli potkopati perspektivu zemlje prema EU”, naveli su, javlja N1 BiH.

Protiv Inzkove odluke složna i oporba Republike Srpske: ‘otvorio Pandorinu kutiju i sahranio BiH’

Dodikove oštre osude novog zakona, podržali su i oporbeni političari u BiH, javlja N1 BiH.

“Sve što sam imao da kažem, rekao sam Valentinu Incku, sa kojim sam se sretao i govorio. Ja sam rekao ne, ti treba da ideš. Ti ne trebaš ovoj zemlji. Onaj ko se raduje visokom predstavniku, to je kratkovido, to je razmišljanje daj neka komšiji crkne krava, tako nešto“, komentirao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Šarović dodaje i kako goreg trenutka za BiH nije bilo od 2002. te da je spreman da sjedne licem u lice Sa Miloradom Dodikom.

“Proizvešće politički haos sa vrlo, vrlo, vrlo nesagledivim posljedicama“, kazao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

“Mislim da je to najveća moguća katastrofa u ovom trenutku“, izjavio je Draško Stanivuković iz PDP-a.

“Incko je otvorio Pandorinu kutiju i sahranio BiH. Zvati državom nešto gdje se jedan čovjek probudi i nametne zakon je pucanj u tu državu“, rekla je Aleksandra Pandurević iz SDS-a.

“Kad je već pljunuo na demokratiju, namećući zakone u 21. vijeku, Valentin je mogao formirati i prijeki sud. Da se ne cimaju previše simulirajući pravni poredak“, poručio je Srđan Rajčević.

‘Hoće li biti mjesta u zatvorima za nas milion?’

“Zbog ličnog napredovanja, Incko je tumačenje rata na kojem se sažimaju nacionalne tuge i patnje sva tri naroda BiH, riješio potezom pera. Nametanje delikta riječi je kamen novih razdora zbog kojih će opet da profitiraju oni koji su ovu zemlju opljačkali, privatizovali i raselili“, rekao je Milan Miličević iz SDS-a.

“Današnji čin Valentina Incka je nezapamćeni početak uvođenja terora, prisile i ugnjetavanja nad građanima RS. Nigdje u današnjem svijetu sem u Saudijskoj Arabiji, odlukom jednog čovjeka se ne mogu propisivati krivična djela i zatvaranja ljudi“, kazao je Milan Tegeltija.

“Zločin koji se desio u Srebrenici nije genocid. Fomirate predmete, ali moj stav nećete promijeniti“, izjavila je Jelena Trivić iz PDP-a.

“Hoće li biti mjesta u zatvorima za nas milion?“, upitao je Momčilo Antonić, iz SNSD-a.

‘Zavadi pa vladaj! Stranci nas stalno zavađaju kako bi sa nama manipulisali’

No mišljenje neovisnog zastupnika u skupštini RS-a Nebojše Vukanovića odskače od ostalih. On je rekao je kako ovakva odluka najviše ide na ruku Izetbegoviću i Dodigu jer će im reakcije povećati popularnosti te odluku naziva “sramotnom”.

“Par dana pred svoj odlazak pošalje posljednji dupli pas svojim partnerima i saveznicima, Dodiku i Bakiru, donošenjem sramne Odluke o nametanju Zakona o negiranju genocida, i tako pokuša da spasi političke mrtvace” rekao je Vukanović te dodao: “Koliko je novaca Incko dobio od svojih partnera za ovakav potez?”.

Ističe kako je od 2009. do danas Inzko samo svojom plaćom uzeo iz BiH oko 7 milijuna maraka.

“Zavadi pa vladaj! Vođeni ovom poslovicom, stranci nas stalno zavađaju kako bi sa nama manipulisali, a narod nažalost iznova se pjeva na isti u udicu”, istaknuo je za N1 BiH.

Reakcije iz Srbije: ‘Istina se ne može nametnuti zakonom’

Priliku komentirati nije propustio ni česti huškač i svestrani aparatčik Vučićeve Vlade Aleksandar Vulin, koji se nalazi na već trećem po redu ministarskom resoru.

“Istina se ne može nametnuti zakonom”, rekao je Vulin te upitao:

“Šta će se desiti ako milion Srba iz Republike Srpske potpiše peticiju u kojoj svjedoči da genocida nije bilo, hoće li svi ići u zatvor i kako će se zvati zatvor u kome će za istinu stradati milion Srba, da li će se taj zatvor zvati BiH?”.

Hrvatski političari u BiH šute?

O nametanju nadopune kaznenog zakona oglasio se vrlo mali broj hrvatskih političara u BiH, a najistaknutiji Dragan Čović iz HDZ-a BiH, još se nije oglasio.

Oglasila se tek Borjana Krišto iz HDZ-a BiH rekavši kako smatra da za Bosnu i Hercegovinu nije dobro da visoki predstavnik nameće bilo kakve odluke, prenosi N1 BiH.

“Mislim da je to stvar nas koji smo trebali raditi”, rekla je te dodala kako misli da takvi potezi “nisu dobri po BiH, po njen put, po njenu sigurnost političku i stabilnost”.

“Ako je BiH država, treba biti tri konstitutivna naroda, oni se u njoj moraju odrediti o njenoj budućnosti, o njenoj stabilnosti“, zaključila je.

Moguće je da su hrvatski političari u BiH suzdržani i ne podržavaju nametnuti zakon budući da se na temelju njega može osuditi svako propitkivanje presuda međunarodnog suda generalima HVO-a čija je utemeljenost u najmanju ruku diskutabilna.

Komentari