Razorni potres magnitude 6,8 pogodio istok Turske, najmanje četvero mrtvih

Provinciju Elazığ na istoku Turske pogodio je jak potres jačine 6,8 stupnjeva, izvijestio je Europsko-mediteranski seizmološki centar.

Prema prvim informacijama, u gradu Sivriceu se urušilo nekoliko zgrada, a spasilačke službe su odmah upućene na teren. Najmanje je četvero mrtvih, piše RT.

Strahuje se da bi broj ozlijeđenih pod ruševinama nekoliko zgrada mogao biti golem.

“Kuća mi se srušila”, “Predugo je trajalo i bilo je vrlo snažno. Jedva smo hodali dok smo bježali iz kuće, nismo mogli trčati”, “Imam osjećaj da je trajalo 95 sekundi. Na četvrtom sam katu, cijela se zgrada tresla. Neki su pobjegli na ulicu”.

“Zidovi u uredu su se tresli, trajalo je to jako dugo”, “Stol se tresao, vrata su se pomjerila. Svi smo osjetili podrhtavanje i pobjegli van. Čuo sam da susjedovo dijete plače”, “Osjetio sam da mi se krevet trese, ventilator se njihao naprijed-nazad”, “Na 19. smo katu, osjetili smo da se zgrada kreće”, neka su od iskustva onih koji su osjetili potres.

Potres je zabilježen u 18:55 sati po hrvatskom vremenu na dubini od 15 kilometara. Nakon njega je uslijedio čitav niz dodatnih podrhtavanja, od kojih i jedno od 4,5 stupnjeva te tri izna 3 stupnja, piše Dnevnik.hr.

Turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu rekao je novinarima: “Sivrice je ozbiljno stradao, spasilačke ekipe su na putu”, dodajući da zasad ne zna ima li žrtava.

Rekao je da su se zgrade rušile na tom području.

Turska je smještena na nekoliko rasjelina pa potresi nisu rijetkost.

Godine 1999. u potresu na istoku zemlje magnitude 7,4 poginulo je više od 17.000 ljudi.

Komentari