RAZJAŠNJENE DVOJBE Dvojni državljani mogu ulaziti u BiH, ali uz dokaz o statusu

Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX

Državljani Hrvatske, koji imaju i državljanstvo BiH, mogu ulaziti u tu zemlju uz predočenje dokumenta kojim dokazuju taj status, potvrdila je u četvrtak Granična policija BiH nakon proturječnih informacija o tretmanu takvih osoba pri prelasku granice.

Granična policija BiH posebnom je izjavom reagirala na tvrdnje ministra pravosuđa Josipa Grubeše (HDZ BiH) da osobe koje uz državljanstvo te zemlje imaju i državljanstvo Hrvatske imaju poteškoća pri prelasku granice jer ih se navodno tretira kao strance, a njima je ulazak u BiH za sada zabranjen.

Ta se tema našla i na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH, a Grubeša je nakon toga izjavio kako su dvojbe razjašnjenje pa ubuduće ne bi trebalo biti poteškoća pri putovanju osoba s dvojnim državljanstvom.

“Bilo je primjedbi osoba koje su s dvojnim državljanstvom pokušale ući u BiH i morali su plaćati prekršajne naloge jer su imali osobnu iskaznicu BiH, a putnu ispravu neke druge zemlje. Zato sam tražio da se odluka o strancima jasno definira i da ne bude zabune te da se ona ne odnosi na osobe koje imaju dvojno državljanstvo”, kazao je Grubeša novinarima u Sarajevu.



Uprava Granične policije je tijekom dana podsjetila kako je trenutačno na snazi odluka Vijeća ministara po kojoj se u tu zemlju može ući samo s važećom putovnicom, a ne kao ranije s osobnom iskaznicom.

Ta je mjera uvedena u ožujku s obrazloženjem kako će se na taj način lakše utvrditi je li osoba koja ulazi u BiH prije toga bila u nekoj zemlji u kojoj je epidemija koronavirusa eskalirala.

Kako brojne osobe s državljanstvom Hrvatske i BiH za putovanja koriste osobne iskaznice za one među njima koji nisu imali putovnice tada je nastao problem jer nisu mogli ući ili izaći iz BiH.

Kako je sada pojašnjeno, dvojni državljani mogu ulaziti u BiH uz važeću putnu ispravu, no ako to nije putovnica BiH, onda moraju drugim dokumentom, odnosno osobnom iskaznicom BiH, dokazati da su državljani te zemlje.

Prema ranijim najavama BiH bi svoje granice za strance trebala otvoriti 1. lipnja, a odluka o tome, kako je u četvrtak najavio ministar Grubeša, očekuje se narednog tjedna.

Vijeće ministara za sada je dopustilo ulazak onim strancima koji imaju radno mjesto ili poslovne obveze u BiH no oni moraju imati negativan nalaz testa na koronavirus koji nije stariji od 48 sati.

Od četvrtka je ukinuta mjera obvezne dvotjedne samoizolacije za građane BiH koji se vraćaju iz inozemstva pa je od jutarnjih sati pojačan i promet na graničnim prijelazima s Hrvatskom.

Komentari