Ravnatelj obavještajne službe BiH je pod istragom zbog zlouporabe ovlasti i sumnjive diplome

Twitter

Ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) Osman Mehmedagić saslušan je u petak u Tužiteljstvu BiH koje je protiv njega pokrenulo dvije odvojene istrage, zbog zlouporabe ovlasti i sumnjive diplome.

Prema dostupnim informacijama Tužiteljstvo BiH istražuje ima li Mehmedagić važeću fakultetsku diplomu kao i to je li zlorabio svoje ovlasti tako što je došao u posjed snimke iz poslovnice jedne pošte u Sarajevu i proslijedio ga medijima kako bi kompromitirao savjetnicu u uredu ministra unutarnjih poslova Federacije BiH Mirelu Bubalo.

Mehmedagić je u pratnji odvjetnika stigao u sjedište državnog tužiteljstva u Sarajevu i tamo se zadržao nešto manje od dva sata a okupljenim novinarima je po izlasku iz sjedišta kompleksa pravosudnih tijela kazao kako nema nikakav komenar.

“Čitat će se” dobacio je ravnatelj OSA-e u prolazu ka vozilu.



Mehmedagić je na poziciju ravnatelja OSA-e postavljen 2015. godine kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA) a slovi za osobu iznimno blisku obitelji Izetbegović.

Ta veza traje još od ranih dana kada je bio tjelohranitelj prvom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću.

Mehmedagić na čelu OSA-e uz potporu SDA želi ostati u još jednom mandatu no ispostavilo se kako ima problem s ispunjavanjem formalnih uvjeta jer je dvojbeno ima li uopće važeću visokoškolsku diplomu.

Jednu na koju se ranije pozivao i koju je dobio na jednom privatnom fakultetu u Banjoj Luci poništila je inspekcija Republike Srpske nakon provjera kojima je utvrđeno da nije položio ispite niti je imao uvjete upisati “preko reda” studij poslovnog prava.

Naknadno je natječajnoj komisiji za izbor ravnatelja OSA-e priložio novu diplomu Američkog sveučilišta u Sarajevu, zapravo još jedne privatne visokoškolske organizacije.

Tužiteljstvo BiH sada istražuje je li ta diploma stečena na zakoniti način.

Druga istraga povezana s objavom u medijima snimke Mirele Bubalo koja na poštanskom šalteru predaje kuvertu, navodno s kaznenom prijavom protiv Mehmedagića. Mediji su objavili kako je tu snimku Mehmedagić dobio tražeći je od ravnatelja BH pošte uz pozivanje na potrebu zaštite nacionalne sigurnosti.

Mediji sugeriraju kako je u pozadini Mehmedagićev obračun s ministrom unutarnjih poslova Aljošom Čamparom koji ga je otvoreno prozivao zbog sumnjivih diploma i pozivao da odustane od kandidature za novi mandat ravnatelja OSA-e.

Čampara se nakon toga otvoreno distancirao od kadrovske politike koju vodi SDA a prošlog je tjedna isključen iz stranke.

Komentari