Rastu troškovi obnove Big Bena

Troškovi obnove legendarnoga londonskog zvonika Big Bena porasli su za milijune funta nakon što su se oštećenja pokazala gorima nego što se pretpostavljalo.

Cijena obnove Elizabetina tornja, kako se službeno zove, koja je počela 2017. porasla je za 20 milijuna funti, na ukupno 80 milijuna.

Ekstenzivna oštećenja otkrivena su tek nakon što su restauratori počeli detaljan pregled, prvi u 177 godina postojanja građevine.


“Uvid u pravo stanje stvari i potpune razmjere oštećenja nismo mogli imati sve dok se nisu podigle skele i stručnjaci počeli vrlo pedantan pregled izbliza”, kazao je Ian Ailles, glasnogovornik povjerenstva britanskog parlamenta koje nadgleda radove.

Obnova Elizabetina tornja “složenija je nego što smo očekivali, ali bi trebao zasjati prijašnjim sjajem do konca 2021. kako je i prvobitno planirano”, kazao je.

Radovi se odnose na popravak mehanizma sata i vraćanje na njegovu izvornu boju, saniranje brojnih pukotina u zidu tornja i hrđe na krovu.

Planira se ugradnja dizala i još jednog stubišta. Postojeće osvjetljenje tornja zamijenit će se energetski štedljivijim svjetlećim diodama (LED).

Neogotički toranj, završen 1856. godine, načeo je zub vremena, a sada je čak i ukošen 46 centimetara.

Od početka obnove utihnulo je legendarno zvono Big Ben, po kojem se često naziva i cijeli toranj.

Komentari