Rastu napetosti između Australije i Kine zbog poziva na istragu nastanka koronavirusa

Pixabay

Australija je pozvala kineskog veleposlanika da objasni prijetnju mogućeg ekonomskog pritiska na Canberru pošto je ona zatražila međunarodnu istragu o nastanku i širenju koronavirusa.

Ministar trgovine Simon Birmingham rekao je da je Australija Kini “ključni dobavljač” željezne rude i da su njezini resursi i energija pomogli rastu kineske proizvodnje i izgradnje.

Nedavni poziv Australije za otvarajem međunarodne istrage o pandemiji koronavirusa razljutio je Kinu, njezina najvećeg trgovinskog partnera.

Kineski veleposlanik u Australiji, Cheng Jingyje rekao je u ponedjeljak za lokalne novine da bi kineski potrošači zbog toga mogli bojkotirati australsku govedinu, vino, turizam i sveučilišta.



Birmingham je u utorak rekao da je ministarstvo vanjskih poslova nazvalo Chenga da objasni te prijetnje.

“Austrija više neće mijenjati političko stajalište o pitanjima javnog zdravlja zbog ekonomskog pritiska ili rijetnje ekonomskim pritiskom već ćemo mijenjati stajalište o pitanjima nacionalne sigurnosti”, rekao je Birmingham za ABC.

Kinesko veleposlanstvo poslije je objavilo sažetak tog razgovora i navelo da Cheng “potpuno odbacuje zabrinutost Australije”.

Cheng je također rekao da se “ne može sakriti da je prijedlog politički manevar”, dodaje se u priopćenju.

Birmingham je rekao za Sky News da je “australska vlada izrazila nezadovoljstvo” u telefonskom razgovoru.

Vrijednost robne razmjene s Kinom iznosila je 235 milijardi 2018. i Kina je najveće jedinstveno tržište Australiji za izvoz željezne rude, ugljena, vina i govedine.

Australija želi održati pozitivne odnose s Kinom, ali će svoju priliku tražiti u Indiji i Europskoj uniji, rekao je Birminghman. Vrijednost trgovinske razmjene s EU-om iznosi 114.3 milijardi dolara, s Indijom 30.3 milijardi dolara u 2018./2019.

Unatoč eskalaciji diplomatskih napetosti 2018. godine kada je Australija uvela zakone kojima se sprječava strani utjecaj u zemlji, za koje se smatra da su bili usmjereni na Kinu, razmjena s tom zemljom porasla je za 20 posto.

“Kina nas treba. Nemojmo to zaboraviti. Kritični uvoz u kinesku industriju, od željezne rude, ugljena i plina, dolazi iz Australije”, rekao je za Sky News James Paterson iz vladajuće Liberalne stranke.

Komentari