Američki mediji proglasili su Bidena pobjednikom izbora, osvojio je Pennsylvaniju

Američki mediji AP, NBC i CNN proglasili su Joea Bidena pobjednikom američkih predsjedničkih izbora nakon što su mu dodijelili pobjedu u ključnoj državi Pennsylvaniji.

Biden je osvajajem Pennsylvanije premašio 270 elektora potrebnih za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Izabrani američki predsjednik trenutno vodi i u Nevadi, Arizoni i Georgiji i njegova bi pobjeda na koncu mogla biti i uvjerljivija.

Prethodno stanje

Predsjednički kandidat demokrata Joe Biden približio se pobjedi u subotu dok njegova prednost u američkoj saveznoj državi Georgiji raste, a prebrojavanje glasova još uvijek traje u nekoliko drugih država.Bidenova prednost pred predsjednikom Donaldom Trumpom narasla je na 7248 glasova u subotu ujutro nakon što je nekoliko sati ranije vodio za 4430 glasova, izvijestili su mediji, uključujući CNN, pozivajući se na izborne dužnosnike.

Zbog jako male razlike u broju glasova Georgija će gotovo sigurno ići na njihovo ponovno prebrojavanje, iako će po sadašnjim naznakama to vjerojatno potvrditi Bidenovu prednost.

Ako Biden osvoji Georgiju i zadrži vodstvo u Arizoni imat će dovoljno glasova za ukupnu pobjedu.

Rezultati su i dalje previše tijesni u nekoliko država gdje se prebrojavaju glasovi pristigli poštom.

U Pennsylvaniji Biden ima 28.833 glasa više od Trumpa. U Nevadi mu je prednost narasla na 22.657 glasova, a u Arizoni se malo smanjila i sada iznosi 29.861 glas.

Ako Biden pobijedi u Georgiji ili Arizoni trebat će mu samo još jedna država kako bi imao dovoljno glasova za ulazak u Bijelu kuću, dok bi pobjedom u Pennsylvaniji odmah osigurao predsjednički mandat.

Trump je iznio neutemeljene tvrdnje o namještanju izbora. Brojni izborni dužnosnici, uključujući članove dviju glavnih stranaka, izjavili su da nema izborne prijevare.

Komentari