Raisi: Saudijska Arabija trebala bi odmah zaustaviti svoje miješanje u Jemen

Novoizabrani iranski predsjednik Ibrahim Raisi komentirao je međunarodni status Irana u jeku pregovora o obnovi nuklearnog sporazuma. Kritizirao je vanjsku politiku SAD-a i Saudijske Arabije te negirao optužbe kako je kršio ljudska prava.

“Saudijska Arabija i njezini saveznici trebali bi odmah zaustaviti svoje miješanje u Jemen”, poručio je, naglasivši kako je prioritet Islamske Republike poboljšanje veza sa susjedima na Bliskom istoku. Tvrdi i da nema zapreka uspostavi diplomatskih odnosa sa Saudijskom Arabijom i ponovnom otvaranju veleposlanstava.

Poručio je kako Iranska vanjska politika neće biti ograničena nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama iz 2015. godine jer neće samo za njega vezati interese iranskog naroda, već žele imati interakciju s cijelim svijetom.

Optužio je Sjedinjene Američke države za kršenje sporazuma iz 2015. te ih je pozvao da ukinu sve sankcije Iranu. Smatra i za EU kako nije ispunila svoje obaveze. Dodao je i kako se ne želi sastati s američkim predsjednikom Bidenom. Odbacio je optužbe za kršenje ljudskih prava te rekao kako neće pregovarati o raketnom balističkom programu.



Zapadni stručnjaci smatraju kako Raisijevi stavovi neće imati posebnog utjecaja budući da glavnu riječ ipak ima vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei.

Komentari