Radnici Amazona i Instacarta štrajkaju za bolju zaštitu od koronavirusa

Twitter

Zaposlenici američkih platforma za internetsku prodaju Amazon i Instacart u ponedjeljak su stupili u štrajk dok je u New Yorku i u San Franciscu na snazi mjera zabrane većih skupova, optuživši poslodavce da ih dovoljno ne štite od novog koronavirusa.

Više desetaka radnika u Amazonovu skladištu na Staten Islandu, na jugu Manhattana, u New Yorku, prekinulo je posao u ponedjeljak u podne.

Okupili su se ispred skladišta Amazona, neki s maskama i s rupcima na ustima, raštrkani na parkiralištu, poštujući zahtjev za društveno distanciranje.

Nosili su transparente na kojima je pisalo: “Naše zdravlje je doista važno” i “Postupajte s radnicima kao s kupcima”.

Dok su stanovnici na tom području, što je postalo epicentar epidemije u Sjedinjenim Državama, pozvani da ostanu kod kuće, radnici zamjeraju velikoj američkoj tvrtki da ne poduzima nužne mjere za njihovu zaštitu.

Twitter

“Osobe koje su testirane i pokazale se pozitivne rade u ovoj zgradi i prenose (virus) stotinama drugih”, piše na računu na Twitteru nazvanom @Shut_downAmazon otvorenom u toj prigodi.

“Ove optužbe su jednostavno neutemeljene”, reagirao je Amazon u priopćenju koje je poslao France Presseu.

“Poduzeli smo radikalne mjere kako bismo zajamčili sigurnost ljudi, koje obuhvaćaju dubinsko čišćenje triput češće nego inače, nabavu dostupne sigurnosne opreme i izmjenu procedure kako bismo zajamčili sigurnosni razmak”, tvrdi kompanija.

Radnici lanca trgovina zdrave hrane Whole Foods koji je u sastavu Amazona poziva na štrajk u utorak, tražeći također bolju sigurnost i veće plaće.

I dostavljači platforme Instacart, preko koje se kućne potrepštine mogu kupiti putem interneta, prekinuli su posao u ponedjeljak. Traže veću sigurnost i bolje financijske uvjete.

Na posao se ne vraćaju dok se “ne ispune svi njihovi zahtjevi”, rekao je glasnogovornik grupacije “Gig Workers Collectivea”.

Po stanju u ponedjeljak, u SAD-u je od Covida-19 oboljelo gotovo 157.000 ljudi a više od 2.880 je umrlo, navodi sveučilište Johnsa Hopkinsa.

Komentari