Putinu gubi bitku za ‘umove Rusa’? Svaki šesti gleda na njega negativno nakon Navaljnijeva videa

wiki

Sedamnaest posto ispitanih reklo je da ima lošije mišljenje o Putinu nakon što su ga gledali, iako je 77 posto reklo da se njihovo mišljenje o njemu nije promijenilo.

Svaka šesta osoba zauzela je negativan stav prema predsjedniku Vladimiru Putinu nakon što je zatvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navaljni objavio video u kojem se ruski čelnik povezuje s luksuznom palačom, pokazala je anketa objavljena u ponedjeljak.

U dvosatnom filmu naziva “Palača za Putina”, koji je, kako tvrdi Navaljni, prvenstveno priča o podmićivanju, detaljno je pokazano veličanstveno imanje na obali Crnog mora površine od gotovo 18.000 četvornih metara.

Autori filma tvrde da je okolni prostor skoro 40 puta veći od Kneževine Monaco i da je zdanje navodno stajalo 100 milijardi rubalja (oko 1,12 milijardi eura).



Prema navodima Zaklade protiv korupcije iznesenima u filmu, “palaču” su financirala ruska državna poduzeća Rosneft i Transneft i oba vode dvojica bliskih prijatelja Vladimira Putina: Igor Sečin i Nikolaj Tokarjev.

77 posto reklo da se njihovo mišljenje o njemu nije promijenilo

Video je prikupio je 110 milijuna pregleda na YouTubeu otkako je objavljen 19. siječnja, a Navaljnijevi saveznici koriste ga kako bi ohrabrili ljude da sudjeluju u prosvjedima protiv Kremlja.

Poslovni čovjek Arkadij Rotenberg, Putinov bivši džudo partner, rekao je da je palača njegova nakon što je Putin rekao učenicima da palača ne pripada ni njemu ili njegovoj obitelji.

Anketa koju je u ponedjeljak objavio Levada Center, koji nije povezan s vlastima, pokazala je da je 26 posto odraslih Rusa – ili svaki četvrti – pratilo Navaljnijevu istragu, dok 31 posto nije čulo za nju.

Sedamnaest posto ispitanih reklo je da ima lošije mišljenje o Putinu nakon što su ga gledali, iako je 77 posto reklo da se njihovo mišljenje o njemu nije promijenilo.

Navaljnijev saveznik Leonik Volkov zadovoljan je nalazima. “Kad ljudi gledaju, to djeluje”, napisao je Volkov na Twitteru.

“Sedamnaest posto onih koji su to vidjeli i rekli da negativnije gledaju na Putina puno je. Govorimo o milijunima ljudi. To je bitka – u izravnom smislu – za umove Rusa.”

U anketi Levade sudjelovalo je 1.616 odraslih osoba širom zemlje, a provedena je od 29. siječnja do 2. veljače.

Komentari