Putin UN-u ponudio besplatno cijepljenje ruskim cjepivom Sputnik V, zahvalili su se na `velikodušnoj ponudi´

Kremlj

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor tijekom virtualne generalne skupštine UN-a te istaknuo potrebu za sastankom na najvišoj razini na temu zajedničkih globalnih napora u razvoju cjepiva protiv COVID-19.

Generalna skupština UN-a počela je sa zasjedanjem u utorak, u pandemijski prikladnom virtualnom formatu, a jutros je ruski predsjednik Vladimir Putin održao i svoj govor. Putin se fokusirao na temu pandemije koja i dalje traje i ne pokazuje znakove posustajanja.

Svi smo suočeni s pravim novim izazovom, pandemijom koronavirusa. Ta je bolest direktno utjecala na milijune ljudi i uzela najvrjedniju stvar, stotine tisuća ljudskih života. Karantene, zatvaranje granica, stvaranje problema za građane gotovo svih zemalja, sve je to danas stvarnost, rekao je Putin.

Dodao je kako bi se svi svjetski vođe koji su zainteresirani za suradnju na razvoju cjepiva protiv COVID-19 trebali sastati i razgovarati o obrani od te smrtonosne bolesti te omogućiti besplatno cijepljenje svima.



To je najveći prioritet čitavoga čovječanstva, naglasio je Putin.

Rusija je bila prva zemlja u svijetu koja je registrirala cjepivo protiv novog koronavirusa, no koje nije bez svojih kontroverzi, iako su dosadašnja testiranja pokazala da s njime nema većih problema.

Pokrećemo inicijativu za održavanje online konferencije na visokoj razini u najbližoj budućnosti s državama zainteresiranima za suradnju i razvoj cjepiva protiv koronavirusa, poručio je Putin.

S obzirom na to da je COVID-19 već zahvatio UN-ovo osoblje, Putin je ponudio toj organizaciji pomoć u obliku besplatnog cijepljenja ruskim cjepivom Sputnik V za sve koji bi to željeli. Na to je dodao da je Rusija već primila zamolbe od kolega iz UN-a.

Iz UN-a su Putinu odgovorili i zahvalili mu na “velikodušnoj ponudi” te obećali da će je njihove liječničke službe razmotriti.

Komentari