Putin se planira cijepiti ruskim cjepivom za covid-19

Kremlj

Ruski predsjednik Vladimir Putin planira se cijepiti novim ruskim cjepivom za koronavirus, rekao je u utorak njegov glasnogovornik.

Vladimir Putin se planira cijepiti prije službenog puta u Južnu Koreju gdje će se sastati s čelnikom te države, najavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi ruska novinska agencija TASS.

“Putin je jučer primio pozivnicu svog južnokorejskog kolege. Potvrdio je da će definitivno prihvatiti taj poziv kad se cijepi”, rekao je Peskov, no Kremlj nije otkrio kad bi se to službeno putovanje trebalo dogoditi.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap u ponedjeljak je pisala kako je u telefonskom razgovoru dvojice čelnika dogovoreno da će Putin posjetiti tu azijsku državu nakon dodatne stabilizacije situacije oko koronavirusa.



Moskva od idućeg ponedjeljka zbog brzog rasta broja zaraženih zatvara škole na dva tjedna, objavio je gradonačelnik u utorak.

Rusija je u posljednjih 24 sata zabilježila više od 8,2 tisuće novih slučajeva zaraze, čime se nastavio rast broja novozaraženih koji je najviši u tri mjeseca.

Zatvaranje škola od 5. do 18. listopada smatra se odmorom za đake jer se školski sati neće preseliti na internet, kao što je to bilo tijekom prošle karantene, najavio je ured gradonačelnika.

Gradonačelnik Sergej Sobjanin preporučio je obiteljima da ne vode svoju djecu na javna mjesta kako se ne bi zarazila.

“Značajan broj onih koji su se zarazili, često bez simptoma, su djeca. Kad dođu doma lako prenose virus odraslima i starijim članovima obitelji koje bolest pogodi puno teže”, priopćio je Sobjanin.

“Iskoristimo odmor kao priliku za usporavanje zaraze i održavanje zdravlja”, dodaje se u priopćenju.

Starije Moskovljane je savjetovao da izlaze iz kuće samo ako je to neizbježno, a poslodavce je zamolio da se što je više moguće radi od kuće.

Peskov je prošli tjedan rekao kako se ne razmatra nova karantena na razini države.

Komentari