Putin nenajavljeno posjetio Siriju i susreo se s Asadom

Kremlj

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je nenajavljeno stigao u Damask, u svoj prvi posjet glavnom gradu Sirije od početka rata u toj zemlji.

Putin se susreo sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom u ruskoj bazi u Damasku. Nazočio je vojnoj paradi ruskih vojnika i obaviješten je o napredovanjima u sukobu, priopćeno je iz sirijskog predsjedništva i Kremlja.

Rusija je Asadov ključni saveznik od početka rata u Siriji, vojna pomoć Moskve bila je presudna za ostanak sirijskog vođe na vlasti.

Asad je, zahvaljujući Moskvi, vratio velike dijelove teritorija koje su bili zauzeli sirijski pobunjenici koji su ustali protiv njegove vladavine 2011. Sirijska vlada trenutno kontrolira dvije trećine teritorija Sirije.



Dvojica lidera razgovarala su o situaciji u Idlibu gdje sirijska vlada zajedno s ruskim zračnim snagama već mjesecima provodi ofenzivu protiv pobunjenika u toj sjeverozapadnoj pokrajini, objavila je sirijska novinska agencija SANA.

Putin je pohvalio povratak dijelova teritorija i poručio da je “golim okom vidljivo da se na ulice Damaska vraća miran život”, objavila je novinska agencija TASS. Asad je zahvalio Putinu na dolasku i ruskoj pomoći u borbi protiv pobunjenika, piše TASS.

Ruski predsjednik planira posjetiti još neke dijelove Sirije, rekao je glasnogovornik Kremlja. Putin je posljednji put posjetio Siriju 2017. kada je obišao rusku zračnu bazu Hmejmim u pokrajini Latakiji.

Asad je 2015. posjetio Moskvu, u prvom posjetu nekoj stranoj zemlji od početka građanskog rata u Siriji. Rusija je razmjestila svoje zračne snage u Siriji u rujnu 2015. kako bi pomogla Asadu u borbi protiv sirijskih pobunjenika.

Komentari