VIDEO/BEČ POD OPSADOM Ministar potvrdio da je riječ o terorističkom napadu. U eksploziji ima više mrtvih i ranjenih

U Beču je u ponedjeljak navečer došlo do pucnjave u blizini sinagoge prilikom koje je nekoliko osoba ozlijeđeno.

Kako javljaju austrijski mediji, dvojica napadača s automatskim oružjem su napala sinagogu u središtu grada.

Kako je priopćilo ministarstvo unutarnjih poslova, jedan od napadača je mrtav, a drugi je prema nekim informacijama u bijegu, dok neki mediji javljaju da je uhićen.

U pucnjavi je teško ozlijeđen i jedan policajac.



Policija je građane u ovom dijelu grada upozorila da ostanu kod kuće.

Predsjednik Izraelitske kulturne zajednice Oskar Deutsch je preko Twittera javio da u vrijeme napada kako u sinagogi tako i u uredu iznad sinagoge nije bilo nikoga.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehamer okarakterizirao je napade u Beču u ponedjeljak navečer kao terorističke a vlasti govore o dvije poginule osobe među kojima je jedan od napadača.

“Radi se o jasnom terorističkom napadu”, rekao je Karl Nehamer.

Kako je objavilo ministarstvo unutarnjih poslova više napada je započelo oko 20 sati na šest mjesta u središtu Beča između ostalog i ispred sinagoge a u njima je sudjelovalo “do deset napadača” od kojih su neki još u bijegu.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova je objasnio kako je u sukobu s policijom ubijen jedan od napadača a jedan policajac je teško ozlijeđen.

Glasnogovornik Bečkog zdravstvenog saveza Christoph Mierau rekao je za Austrijsku novinsku agenciju (APA) da je 15 osoba ozlijeđeno od čega sedam teže.

Austrijski mediji objavljuju snimke nekoliko sigurnosnih kamera koje pokazuju jednog ili više napadača u bijelim kombinezonima naoružanih automatskim oružjem.

Na društvenim mrežama se pojavilo nekoliko poruka u kojima se jezikom islamističkih organizacije poziva na “sveti rat” protiv Zapada.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz se trenutno nalazi u ministarstvu unutarnjih poslova na kriznom sastanku.

Aktivirani su dijelovi zapovjedništva za potporu borbi protiv terorizma. Vojska preuzima zaštitu imovine u gradu

Nakon napada, aktivirane su i austrijske oružane snage. Vojska će preuzeti zaštitu imovine u glavnom gradu kako bi rasteretili policiju, a aktivirani su iz dijelovi zapovjedništva za potporu borbi protiv terorizma.

Više pročitajte OVDJE.

Kronen Zeitung piše kako se atentator raznio eksplozivom. Nekoliko napadača, pišu, još je u bijegu. Policija je zamolila građane da se ne približavaju tom području u centru grada. Navodno je ustrijeljen i jedan policajac.

Snimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju kako se ljudi pokušavaju sakriti dok se u pozadini čuju pucnji.

Objavila je i snimku koja prikazuje ranjavanje policajca. S obzirom na uznemirujući sadržaj snimke možete je pogledati na vlastitu odgovornost na ovom linku.

Navodno ima još ranjenih i ubijenih, austrijski mediji govore o sedam žrtava. Tri osobe su primljene u bolnicu, no još nije jasno kakve su njihove ozljede.

Navodno je planiran veći napad s više žrtava

Ministar unutarnjih poslova rekao je kako se radi o terorističkom napadu. Kurier.at piše kako postoje izvješća o uzimanju taoca na drugom kraju grada, ali MUP to još nije potvrdio. Ministar unutarnjih poslova kazao je da je riječ o terorizmu.

NAPAD NA KATOLIČKU CRKVU U BEČU 50 Turaka provalilo u zgradu vičući Alahu Akbar

Podsjetimo, nedavno je pedeset Turaka provalilo je u katoličku crkvu Svetog Antuna u Beču.

Sumnja se kako su organizatori incidenta radikalni islamisti.

Komentari