Prvo televizijsko sučeljavanje ‘jedan na jedan’ Bidena i Sandersa

Dvojica preostalih kandidata za američku demokratsku predsjedničku nominaciju, Joe Biden i Bernie Sanders, sudjelovat će u nedjelju navečer u televizijskom sučeljavanju, u izvanrednoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa.

Bit će to prvo sučeljavanje “jedan na jedan” bivšeg potpredsjednika SAD-a i senatora iz Vermonta u utrci za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke koji će se na izborima 3. studenoga suprotstaviti predsjedniku SAD-a, republikancu Donaldu Trumpu.

Večerašnja debata održava se uoči unutarstranačkih izbora u utorak u saveznim državama Florida, Illinois, Ohio i Arizona.

Te savezne države donose ukupno 577 delegata koji će na demokratskoj nacionalnoj konvenciji u srpnju odlučivati o kandidatima stranke za predsjednika i potpredsjednika SAD-a.



Te su države odlučile održati izbore unatoč pandemiji koronavirusa koja je postala problem broj jedan političke klase i koja čini kampanju sve težom.

Georgija koja je trebala glasati 24. ožujka, objavila je u subotu odgodu do 19. svibnja.

Louisiana je već ranije odlučila da odgodi svoje predizbore koji su bili predviđeni za 4. travnja.

Na unutarstranačkim izborima, koji traju od 3. veljače do 6. lipnja, Biden je do sada osvojio 890 delegata, a Sanders 736.

Da bi netko od kandidata osvojio demokratsku nominaciju, potrebno je da ima najmanje 1.991 delegata.

Večerašnja debata prilika je i za Bidena (77) i za Sandersa (78) da pokažu liderske vještine pred možda najvećim auditorijem u dosadašnjoj kampanji.

Očekuje se da će obojica isticati da imaju valjano iskustvo, temperament i politički program da vode zemlju kroz krizu.

Debata počinje u 20.00 po lokalnom vremenu (u 1.00 po srednjoeuropskom).

Komentari