Prvi put od Napoleona Francuzi otkazali polaganje mature

Francuski srednjoškolci ovog ljeta neće polagati maturu zbog koronairusa, rekao je ministar obrazovanja u petak, što je dosad neviđena odluka koja oslikava razinu do koje je pandemija poremetila društvene aktivnosti.

To je prvi puta od pokretanja završnog ispita 1808. godine pod Napoleonom, da se matura neće održati u svojoj klasičnoj formi. Čak i veliki prosvjedi studenata i radnika u svibnju 1968. godine nisu spriječili održavanje ispita.

Umjesto toga, učenici će primiti prosječnu ocjenu iz svakog predmeta izračunatu od ocjena iz testova i zadaća kroz školsku godinu, rekao je ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer u televizijskom obraćanju.

“Ovo je najjednostavnije, najsigurnije i najpoštenije rješenje u ovim teškim vremenima”, rekao je, dodavši da se ocjene koje su učenici dobili tijekom trenutne karantene neće uzimati u obzir.



Francuska dosad ima prijavljenih skoro 60 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom, a do petka bilježi 5387 smrti, što je četvrta najveća smrtnost u svijetu. Škole i sveučilišta zatvoreni su od ranog ožujka kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Završni školski ispiti u nekim drugim zemljama poput Velike Britanije također su otkazani zbog pandemije.

Ako to uvjeti dopuste, Francuska bi mogla pojačati intenzitet predavanja u lipnju kako bi mladi ljudi nadoknadili izgubljeno vrijeme, rekao je Blanquer, koji je prije govorio o mogućnosti da se škole ponovno otvore početkom svibnja.

U takvom scenariju, dodao je, računala bi se polaznost učenika kao parametar u polaganju mature.

U petak je rekao da je nastavak nastave početkom svibnja zasad samo pretpostavka.

Komentari