Prve reakcije slovenskih medija: Hladan tuš za Sloveniju

Pixabay

Mogućnosti Slovenije da preko suda utječe na implementaciju arbitražne presude o granici i tako izvrši pritisak na Hrvatsku bitno su smanjene nakon današnje odluke suda EU-a, koji se je u slučaju tužbe Slovenije protiv Hrvatske oko arbitraže proglasio nenadležnim, prve su ocjene slovenskih medija.

Istodobno, oni upozoravaju da to neće imati posljedica na službeno stajalište Slovenije prema kojoj je u smislu međunarodnog prava arbitražna presuda o graničnom prijeporu dviju država i dalje na snazi i da je za obje strane provedba arbitražnog razgraničenja obvezujuća.

No, istina je da će sada put prema implementaciji arbitražnog rješenja biti još teži nego do sada, navodi Slovenski radio.

Službeno stajalište slovenske vlade o današnjoj odluci suda EU-a priopćit će oko 11 sati na već ranije najavljenoj konferenciji za novinare ministar vanjskih poslova Miro Cerar.Kao predsjednik slovenske vlade čiji je mandat završen nakon parlamentarnih izbora 2018. Cerar je najupornije branio politiku sadašnje vlade Marjana Šareca, koja je od početka ovog tjedna u ostavci da se s Hrvatskom može pregovarati samo o provedbi arbitražne presude, a ne o traženju bilateralnog obostrano prihvatljivog rješenja, kako je predlagala Hrvatska.

Ljubljanski “Dnevnik” navodi u svom prvom komentaru presude da je to “hladan tuš” i razočarenje za slovensku politiku jer je ona očekivala da će se sud proglasiti nadležnim za spor.

“Sud je utvrdio kako arbitražna presuda nije bila implementirana, odnosno da granica nije bila određena”, navodi list i dodaje da je to bilo i stajalište Hrvatske. S druge strane, slovenska politika, koja je Hrvatsku tužila zbog navodnih kršenja europskog prava, smatra kako je argumentacija o nenadležnosti suda za spor bila loše pravno utemeljena.

Podsjećamo, Sud Europske unije proglasio se u petak u Luxembourgu nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici.

S ovom odlukom Sud je prihvatio hrvatski prigovor o nenadležnosti i postupak se automatski obustavlja.

Sud Europske Unije proglasio se nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske

Komentari