Prva zapadna zemlja koja je bila pogođena koronavirusom popušta mjere protiv pandemije

Talijanska vlada popustit će od nedjelje mjere ograničenja protiv covida-19 koje su bile na snazi u pet pokrajina, što uključuje najbogatiju i najnaseljeniju Lombardiju, objavilo je ministarstvo zdravstva u petak. 

Lombardija, Pijemont i Kalabrija bit će od nedjelje u  narančastoj, a ne više u crvenoj zoni, a Sicilija i Ligurija iz narančaste bit će spuštene u žutu zonu, što znači manje ograničenja protiv pandemije koronavirusa.

Odluka talijanske vlade donesena je u petak nakon pada hospitalizacija oboljelih od covida u proteklom tjednu u većem dijelu Italije gdje je uglavnom pao i broj novozaraženih.

Italija je uvela sustav u tri zone prije tri tjedna, a one ovise o krivuljama koje diktiraju ranzi faktori, među njima stopa zaraze i broj hospitaliziranih pacijenata.



Stanovnici crvenih zona smiju svoj dom napustiti samo radi odlaska na posao, liječniku ili u hitnim slučajevima, a svi ugostiteljski objekti i većina trgovina su zatvoreni.

U narančastoj zoni ljudi se mogu slobodno kretati unutar svojih gradova i mjesta, ali ne mogu napustiti svoju županiju. I u narančastim zonama zatvoreni su barovi i restorani, ali su trgovine otvorene.

Pokrajina Abruzzo,  Kampanija, Toskana, Val di Aosta i Bolzano ostaju za sada u crvenoj zoni, a Basilicata, Emilia Romagna, Friuli, Marche, Puglia i Umbria bit će i dalje narančaste.

Italija je prva zapadna zemlja koja je bila pogođena koronavirusom u veljači, a pandemija je stavljena pod kontrolu nakon više mjeseci zatvaranja.

Nakon ljetnog predaha, infekcije su ponovno buknule u listopadu i prisilile vladu da uvede nova ograničenja.

S petkom je ukupan broj umrlih povezanih s bolešću covid-19 u Italiji dosegnuo 53.677 čime je ta zemlja druga u Europi s najviše žrtava koronavirusa iza Velike Britanije.

U Italiji je potvrđeno 1.538 milijuna slučajeva koronavirusa.

Komentari