Prva Afroamerikanka izabrana na mjesto potpredsjednice SAD-a: Imamo puno posla pred sobom

Twitter

Kamala Harris koja ulazi u Bijelu kuću kao potpredsjednica izabranog predsjednika, demokrata Joea Bidena, kazala je u svojoj prvoj reakciji nakon objave izborne pobjede da je spremna “početi raditi” na poslu koji ih čeka.

“Izbori su puno više od toga jesmo li u pitanju Joe Biden ili ja. Riječ je o duši Amerike i našoj spremnosti da se borimo za nju. Imamo puno posla pred sobom. Počnimo”, napisala je Harris na Tweeteru.

Vodeći američki mediji proglasili su Bidena pobjednikom izbora, nakon što je postalo jasno da je pobijedio ju Pennsylvaniji, a on je rekao da ima namjeru biti predsjednik svih Amerikanaca.

Trump međutim odbija priznati poraz i tvrdi da izbori još nisu gotovi.

Prijelomni trenutak

Pobjeda ove kalifornijske senatorice u ovoj utrci također predstavljanje milijune žena koje su često zanemarene, povijesno nereprezentirane i sistemski ignorirane.

Pobjeda Harris i Joea Bidena simbolizira kraj Trumpove ere koja je bila obilježena bijelim supremacistima. Pobjeda Harris novi je prijelomni trenutak u njenoj karijeri od okružne tužiteljice San Francisca do glavne tužiteljice u Kaliforniji do druge po redu ženske afroameričke senatorice.

“Činjenica što sam ovdje večeras svjedoči predanosti generacija prije mene”, rekla je Harris na nacionalnoj konvenciji demokrata u kolovozu, spominjući žene poput Constance Baker Motley, Fannie Lou Hamer i Shirley Chisholim.

“To su žene i muškarci koji su čvrsto vjerovali u ravnopravnost, slobodu i pravdu za sve”, rekla je tada Harris.

Harris je pohađala sveučilište Howard, povijesno afroameričko sveučilište u Washingtonu, koje je oblikovalo njene političke stavove.

Inspiracija mnogim Afroamerikankama

Kao Afroamerikanka u okružju koje je većinom ispunjeno bijelcima, njen put prema Bijeloj kući bio je pionirski potez, što su glasači primijetili.

“Osjećam da se Afroamerikanke poput mene mogu natjecati za predsjednice razreda, Afroamerikanke poput mene mogu činiti velike stvari kao što je ona učinila”, rekla je 14-godišnja Paris Bond CNN-u u kolovozu.

Katerina Shadrach, 11-godišnja djevojčica kazala je CNN-u u kolovozu 2019. da je Harris njen uzor.

Promatrajući Harris u borbi za mjesto potpredsjednice, Shadrach je kazala kako je to zaista veliki korak za djevojke i žene koje izgledaju kao ona.

Biografija Kamale Harris

Harris je rođena 1964. godine u Oaklandu u Kaliforniji i njezini roditelji odgojili su je u ozračju aktivizma za ljudska prava.

Njezina majka, Shyamala Gopalan Harris, indijska imigrantkinja, bila je istraživačica o raku dojke od kojeg je i preminula 2009. godine. Harrisin otac Donald je američki profesor ekonomije s Jamajke. Još u vrijeme kampanje, Harris je često pričala o tome kako su je njeni roditelji aktivisti gurnuli u priču marševa za građanske slobode.

Harris je u kampanji često spominjala bliskost sa svojom majkom.

“Moja majka je odgojila moju sestru i mene i bila je stroga”, govorila je Harris. “Nije bila visoka, ali kad biste je upoznali, pomislili biste da je jako visoka”, rekla je tada Harris.

2003. godine Harris je postala okružna tužiteljica u San Franciscu, postajući prvom Afroamerikankom na toj poziciji. 2010. postaje prva Afroamerikanka izabrana na poziciju glavne tužiteljice u Kaliforniji, a 2016. godine postaje druga žena ikad izabrana na mjesto američke senatorice, piše N1.

Komentari