ProtutalibanskI pokret ovladao je s tri pokrajine na sjeveru zemlje

Foto: Qaiso Marzada/Flickr

Protutalibanske snage koje imaju veliku podršku na sjeveru zemlje objavile su kako su zauzele tri okruga u blizini doline Pandžšir.

Osim samih samih nepaštunskih plemena, u dolini Pandžšir okupili su se i ostaci vladinih snaga i drugih protutalibanski nastrojenih milicija.

U dolini se okupilo više od 6000 boraca, ostataka vojske i specijalnih snaga kao i lokalnih milicija. Imaju nekoliko helikoptera i vojnih vozila te su popravili neka oklopna vozila koja su ostavili Sovjeti.

Nekad legitimni ministar obrane Bismilah Mohamadi, koji je ustrajno obećao da će se boriti protiv talibana, objavio je na Twitteru da su zauzeli okruge Deh Saleh, Bano i Pul-Hesar u susjednoj pokrajini Baghlan sjeverno od Pandžšira.



Nije poznato koje snage su u tome sudjelovale, ali vijest ukazuje na to da ipak postoji sporadični otpor talibanima koji su munjevitom akcijom preuzeli kontrolu na svim većim gradovima u zemlji za samo tjedan dana.

Bivši potpredsjednik Amrulah Saleh i Ahmad Masud, obećali su da će se boriti protiv talibana iz Pandžšira, odakle su 1980-ih i 1990-ih bili potisnuti i Sovjeti i talibani.

Vođa obrane sjevera Ahmad Masud sin je bivšeg zapovjednika mudžahedina koji su se borili protiv Sovjeta Ahmada Šaha Masuda.

Strani promatrači skeptični su u pogledu sposobnosti tih boraca da organiziraju učinkovit otpor talibanima budući da nemaju potporu izvana.

Komentari