PROSVJEDI U WASHINGTONU Senat je nastavio sjednicu nakon četverosatnog prekida, četvero mrtvih u neredima

Twitter

Rezultat upada pristaša na izborima poraženog američkog predsjednika Donalda Trumpa u američki Kongres je četvero mrtvih i više desetaka ranjenih.

Četiri su osobe ubijene u upadu pristaša Donalda Trumpa u američki Kongres koji je jučer potvrđivao rezultate predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Joe Biden.

Ljutiti Trumpovi pristaše prosvjedovali su ispred zgrade Kapitola dok su unutra Republikanci iznosili svoje protivljenje prihvaćanju rezutata izbora elektora, što je uobičajeno samo formalnost i ceremonija, na što ih je pozvao Trump koji se ne miri s gubitkom na biralištima.

Međutim, u jednom su trenutku prosvjednici probili policijski kordon, uletjeli u zgradu, koja je evakuirana, te je došlo do oružanog obračuna između policije i naoružanih prosvjednika. Ukupno su četiri osobe poginule, a najmanje je 14 policajaca ranjeno, priopćila je policija. Uhićeno je najmanje 52 ljudi.



Osposobljenja Nacionalna garda

Red je ponovno uspostavljen dolaskom Nacionalne garde i uvođenjem policijskog sata. Prosvjednici su istjerani iz zgrade nešto poslije 1 sat po hrvatskom vremenu, nakon čega je američki parlament nastavio s radom. U zgradi su navodno pronađene dvije improvizirane eksplozivne naprave.

Američko ministarstvo obrane aktiviralo je cijelu Nacionalnu gardu u Washingtonu DC-u nakon što su pristaše predsjednika Donalda Trumpa probili policijski kordon i provalili u zgradu Kongresa na Kapitolu, javio je CNN.

Društvene mreže blokirale Trumpa

Facebook i Twitter su blokirali Trumpove račune na tim društvenim mrežama zbog kršenja uvjeta korištenja, a Twitter je poručio i da razmatra trajno uklanjanje aktualnog američkog predsjednika s te mreže.

TWITTER BLOKIRAO TRUMPA Američkom predsjedniku blokiran račun na 12 sati, a zaprijetili su mu i s trajnim uklanjanjem

Svjetski čelnici osudili nasilje

Nasilje su osudili svjetski čelnici, ali i američki političari. Trumpov potpredsjednik Mike Pence je, nastavljajući sjednicu Senata i Kongresa rekao: “Obranili smo naš Kapitol. Zauvijek ćemo biti zahvalni svima koji su ga branili”, rekao je i poručio onima koji su “sijali kaos” da nisu pobijedili.

“Nasilje nikad ne pobjeđuje, sloboda pobjeđuje, a ovo je još uvijek narodni dom. Svijet će ponovno svjedočiti otpornosti i snazi naše demokracije nakon nasilja i vandalizma bez presedana.”

Podsjetimo, američki potpredsjednik Mike Pence je rekao u srijedu da nema ustavne ovlasti jednostrano prihvatiti ili odbiti glasove izbornih elektora, ali je pozdravio napore dijela republikanskih zastupnika da ulože prigovore na navodne nepravilnosti. Trump je zatražio od svog potpredsjednika da blokira kongresnu potvrdu rezultata predsjedničkih izbora unatoč tome što Pence nema ovlasti za to. Pence je nakon toga u izjavi objavljenoj prije početka zajedničke sjednice oba doma Kongresa rekao da nema ovlasti učiniti to što Trump od njega traži.

Svjetski čelnici osudili su nasilje u američkom Kongresu: U očima svijeta se čini da je američka demokracija pod opsadom

Obama: Trenutak sramote koji će povijest pamtiti

Nasilje su osudili i bivši predsjednici George W. Bush i Barack Obama.

Bush je u priopćenju osudio upad Trumpovih pristaša u zgradu Kongresa.

“Ovako se izborni rezultati osporavaju u banana republici, a ne u našoj demokratskoj republici”, priopćio je.

Obama je bio puno izravniji te je poručio da je njegov nasljednik u Bijeloj kući Donald Trump potaknuo nasilje.

“Povijest će pamtiti današnje nasilje, potaknuto od strane aktualnog predsjednika koji nastavlja bez temelja lagati o ishodu izbora, kao trenutak velike sramote za našu naciju”, rekao je Obama.

Pljušte ostavke u Bijeloj kući

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser pozvala je u srijedu građane da ostanu kod kuće i osudila je upad pristaša predsjednika Donalda Trumpa u zgradu Kapitola nazvavši to “sramotnim” ponašanjem.

U Bijeloj kući pljušte ostavke, a prema nekim medijskim navodima, među osobljem Bijele kuće čak se govori i o pokretanju postupka opoziva Donalda Trumpa, što bi mu onemogućilo da se više ikad kandidira za političku dužnost.

Sjednica nastavljena

Američki Senat je u srijedu navečer nastavio sjednicu na kojoj treba potvrditi pobjedu demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima, nakon četverosatnog prekida zbog nasilnog upada Trumpovih pristaša na Capitol.

Potpredsjednik Mike Pence je u obraćanju na početku sjednice izrazio je žaljenje zbog ovog “crnog dana” i osudio je “nasilje”.

“I nakon nasilja i vandalizma kakvi nisu viđeni na ovom Capitolu, izabrani zastupnici naroda Sjedinjenih Država ponovo su se okupili, istog dana, kako bi branili Ustav”, istaknuo je Pence.

Komentari